Затворник осъди държавата за безправие в килията

27 ноември 2012 в 17:53 2168 0

Затвор. Снимка: Никола Ончев
Затвор. Снимка: Никола Ончев

Гражданин осъди държавата в съда по човешките права в Страсбург заради нарушаване на правата му, докато излежавал присъда в затвора в Белене. Той ще получи обезщетение от около 9000 лв. за неимуществени вреди от държвата, след като утре Министерският съвет гласува прекратяване на неговото и още 6 дела в Страсбург.

Делото на Марин Костов е по повод накърненото му право да изразява мнение. През 2006 г., докато изтърпявал наказание в Белене, заради сбиване с друг затворник той бил изолиран в наказателна килия.

Тъкмо тогава от близките на Костов бил получен колет, който обаче не му бил предаден. Затворникът подал жалба до прокуратурата за нарушено право да получава колети, която ръководството на затвора приело като клевета. И в резултат му било наложено второ наказание – изолиране в наказателна килия за още 14 дни.

Мъжът обжалвал заповедта за дисциплинарното наказание пред районен съд, но жалбата му била отхвърлена. Според гражданина санкциите срещу него имали за цел да го принудят да не подава повече оплаквания. 

В решението си съдът в Страдбург отбелязва, че подаването на оплакване до прокурор е подходящият начин да се обжалват ограничения върху личните права на лишените от свобода, както и че тежестта на наказанието е непропорционална.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови