Чеци излиза от ареста срещу 15 000 лв.

Юлиан Христов 01 август 2012 в 13:50 2980 1

Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС
Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за убийството на Яна Кръстева Николай Русинов - Чеци излиза от ареста срещу парична гаранция от 15 000 лева.

Решението беше взето днес от Софийски градски съд, но подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд в София. Ако на втора инстанция решението бъде потвърдено, едва тогава Русинов ще трябва да плати гаранцията си и да излезе от ареста. От началото на май той е с постоянна мярка „задържане под стража“, след като бе установено, че част от откритите по тялото на Яна косми са негови.

Липсата на мотив за извършване на убийството и разколебаване на предположението за авторство на деянието са аргументите, с които съдия Мариян Марков постанови днешното си решение. Според мотивите му, въпреки дълго продължилото разследване, няма преки доказателства, които да сочат, че между Чеци и Яна е имало "насилствен полов акт". Намерените косми на Русинов по тялото на Яна безспорно могат да попаднат там след полов акт, но нищо друго не доказвало, че преди, по време и след половия акт Чеци е упражнявал насилие. Съдебно-психиатричната експертиза на обвиняемия не показва, че той има отклонения, които да доведат до извършването "безсмислено убийство", за което няма мотив.

Съдия Марков отбеляза, че разследването до момента се води само срещу Чеци, но в същото време, откритите два косъма по тялото на Яна, които не са негови, сочат, че извършителят на убийството може да е друг.

Няма открит биологичен материал от Русинов, което не отговаря на обичайните случаи при изнасилване. В същото време съдия Марков се мотивира, че има косвени доказателства срещу Пламен Трифонов, който първоначално беше привлечен като обвиняем, но след това прокуратурата оттегли обвиненията си срещу него. Според съда от тези доказателства ставало ясно, че Трифонов е бил в района на местопрестъплението в приблизително същото време, когато е извършено убийството.

Разказите на свидетелите до голяма степен се покриват с твърденията на Русинов. Не било нещо необичайно Яна Кръстева да прави секс с хора, с които се е запознала същата вечер. Тя неведнъж е имала полови контакти в Борисовата градина, а когато с Чеци се отделили от компанията в парка, тя го отвела в храстите, където имало постлано шалте. Това, че Русинов преровил чантата ѝ, той обяснил с факта, че е търсил презерватив. След като не намерил, той се разровил в раницата си, където се оказало, че има презерватив. След секса, двамата се завили с "нещо, като пончо", което било у Яна, а на сутринта, когато се събудил, Чеци си тръгнал, като мислил, че момичето спи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика