Детска болница в София ще има, но частна. Правителството разреши строежа

Тя ще бъде построена за 2 години от Търговска лига - по проект, който Педиатричната асоциация отхвърли

OFFNews 30 април 2024 в 16:08 6060 7

Карта

Снимка Google Maps

Теренът, на който ще бъде построена болницата.

Министерският съвет одобри създаването на частна детска болница в София. Тя ще се казва „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, а инвеститор е "Търговска лига".

От служебния кабинет се мотивират със законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения.

Точката е била внесена от Министерството на здравеопазването - по-малко от месец след встъпването в длъжност на новия здравен министър.

Инвеститорът „Търговска лига - Глобален аптечен център“ АД има намерение да създаде многопрофилна болница по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст, гласи съобщението на правителственият пресцентър.

Теренът е на ул. "Продан Таракчиев" 20, съобщиха за OFFNews от Министерството на здравеопазването. Адресът се намира до летище София.

Според разглежданите документи, настоящият проект има за основна цел предоставяне на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Инвеститорът има готовност за изграждане на многопрофилната болница в срок до 48 месеца от решението на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебното заведение за болнична помощ, съобщават от Министерският съвет.

За построяването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ инвеститорът разполага с достъпен имот на комуникативно място, пише в съобщението. Около имота е налице добре планирана и изградена инфраструктура, която отговаря на нуждите на увеличения трафик. Предвижданата инвестиция за изграждане на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз““ е в размер на 120 млн. лева. Проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции.

Очаква се болницата да работи със Здравната каса, става ясно още от съобщението.

В свое становище от НЗОК считат за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

В срок от 48 месеца управителят на дружеството трябва да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.

Опит за разрешение за строеж на детска болница от  „Търговска лига - Глобален аптечен център“ бе направен и през 2022 г. Тогава той бе спрян под обществен натиск и по настояване на педиатричната асоциация. Любопитното е, че сега на проекта дава зелена светлина служебната власт, дни след всъпването в длъжност. Междувременно, няма никакво движението по проекта за създаване на Национална детска болница.

Тогава от педиатричната асоциация заявиха: "Построяването на мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо! Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет".

Така по всичко личи, че частната болница ще изпревари създаването на дългогодишния проект за национална детска болница. За нея е избран терен в Горна баня, заяви бившият вече министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в началото на ноември 2022 г. Първа копка на болницата все още не е направена.

МЗ:  Изграждането на Национална детска болница  е приоритет, работим усилено в тази посока

Приоритет за Министерството на здравеопазването е изграждането на Национална детска болница и здравното ведомство усилено работи в тази посока. Делото за избор на изпълнител за събарянето на съществуващите сгради в определения за строеж на Националната детска болница терен, беше спечелено. Както е известно, процедурата по обществена поръчка бе обжалвана, което значително забави процеса. Решението на съда дава възможност да пристъпим към сключване на договор с фирмата-изпълнител. Очакваме и трите стратегически документа, които изготвя Европейската инвестиционна банка като безвъзмездна техническа помощ. Първият от тях е Структура, обхват и капацитет на болницата; вторият т.нар. Функционален доклад или техническото задание за проектиране; третият включва обхват на оборудване и обзавеждане, съобщиха от здравното министерство.

Оттам отбелязват, че „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз" обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по Педиатрия с 40 бр. легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18 годишна възраст с над 400 легла.

От здравното министерство изтъкват, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е дала положителна оценка за осъществяването на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

7

GB

01.05 2024 в 12:11

Частните болници се издържат до около 90% от Касата.

Сега одобриха детска болница за всички деца от държавата - частна. 90% платено лечение на децата от нас.

Частните болници винаги изискват доплащане - пак от нас, но за тях е печалба.

Детска национална: общо 413 легла, за деца само 40!!!

Ще наемат най-добрите детски специалисти, а те са малко

Ще извършват, естествено, най-скъпи платените дейности - ще плащаме на частника ние, чрез Касата.

За държавните болници остават леките, евтини, тоест, намалява тяхното финансиране.

Държавните болници остават и без педиатри.


Та, кое му е националното, детското в тази схема?!

870

6

Constanza

30.04 2024 в 21:30

Гласувайте!

10212

5

Човека

30.04 2024 в 20:06

Няма как да изпуснат такава златна кокошка - машина за пари от изцяло гербясалата здравна система. Майната им на милиардите, важното е да сме здрави.

1005

4

ПР

30.04 2024 в 17:53

До счетоводителя от ГЕРБ,Главанаков.
Българите,Главанаков,много си обичаме децата.Вродено си ни е,счетоводителю.
И много страдаме и плачем,когато български деца са сериозно болни.И много помагаме,когато имат нужда от сериозно лечение.НИЕ,Главанаков,изсържаме ВАС-с всичките ви заплати,бонуси,екстри,отпуски и кражби.А от ВАС,искаме тотална грижа точно за децата си!!!Без лимит,без счетоводни сметки и баланси,без ПЕЧАЛБИ за вас и придворните ВИ търговци!!!Децата са НАЦИОНАЛЕН,душевен и морален приоритет,счети,капиш?!

14469

3

случайно прочетох

30.04 2024 в 17:07

""Построяването на мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо! Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет"."

Неприемливо е и да е до летището, ама на БуциШиши им е все тая.Келепир да има.
И това "служебно правителство" какви ги върши?!?

12021

2

bls

30.04 2024 в 16:56

Да разбираме, че затова не се направи нормална държавна детска частна болница в София? За да може някой алчен скпняк да си пълни джобчетата от детско здраве????

1005

1

ПР

30.04 2024 в 16:32

Това е срам,спам и позор!
Въртяха,сукаха и накрая не Държавата България,а едни едряци-върли търговци/спекуланти,ще бдят над детското здраве!
Прекалено добре знам,какви са"практиките"в ТЛ.Корупция от-до,не на едро,а на мнооого едро.От древните времена на Хипократ и Гален е казано,че лекарят не може да търгува с лекарства,а аптекарят не бива да лекува.Но,днес,това е БГ територията-лобизъм,кинти,"разкешване",интереси и НИЩО друго.Пфу,гнус!