Златни пръстени - съвършенството в твоите ръце

OFFNews 25 февруари 2024 в 14:45 1038 0

пръстени

Снимка

Знаете ли, че има около 36 вида златни пръстени?

Може би не сте се замисляли, но видовете златни пръстени по отношение на дизайна, които познаваме днес, са около 36. Извън факта, че от древността досега този вид украшение е претърпяло огромно развитие като философия, мода и модел, в наши дни напредването на технологиите също позволява много повече варианти на дизайн.

По какво се различават всички 36 вида пръстени?

Многообразието на видовете златни пръстени се определя от различни фактори – форма, дизайн, вид на скъпоценния камък, възможност за регулиране, символика и т.н. По отношение на вграждането на скъпоценен камък, вариантите са наистина много. И все пак едни от най-търсените и вероятно превърнали се в класика комбинации са златни пръстени с диамант или перла. Известните като пръстени пасианс представляват бижу с един единствен камък, който обикновено е с по-голям размер. Една голяма група от пръстени са също така годежните, които, както и венчалните халки, имат свой отличаващ се дизайн. Също така обаче се предлагат и специални бижута за коктейл, други служат като талисмани, с отворен или регулируем дизайн, с филигран, с възли, с верижка, с камея, клъстерни пръстени и още много различни видове.

Всъщност зад изработката и визията на всеки един от тях обикновено стои не само вдъхновението на бижутера, който ги е създал, но и определена символика, философия, идея. В следващите редове ще представим само едни от най-популярните от древността насам видове златни пръстени.

Въртящите се пръстени идват от древен Тибет

Дори и да си мислите, че тези пръстени са дело на съвремието, всъщност историята им е наистина древна и много интересна. В Тибет те са били известни като “тревожен пръстен”, като са се използвали по време на медитация заради успокояващото им въздействие върху ума и тялото. Те имат въртяща се част, която и до днес се смята, че облекчава стреса. Ето защо те продължават да са много популярни и досега.

Златни пръстени с печат

Този вид е един от най-старите. Повърхността му е плоска с гравирано изображение или релеф. Тези пръстени са се използвали и като лични печати под различни документи. По тази причина различни духовни и държавни лидери са първите им носители. Такива бижута се носят и до днес от редица представители на монархическата традиция.

Пръстенът за нокът е създаден в наши дни

Това е едно от най-новите предложения на пазара. Носи се около нокътя, а не в основата на пръстите, макар че има и варианти, които започват от нокътя и покриват отгоре до долу целия пръст. Съществуват различни видове дизайн, като обикновено се покрива целият нокът.

В обобщение можем да кажем, че всички златни пръстени са имали различни функции във времето, освен естетическата, разбира се. Били са както част от религиозни практики, знаци за сила, издръжливост, произход, доказателство за принадлежност, обвързаност и любов. И все още изразяват много от всичко изредено дотук. Но вероятно най-важното за тези бижута е, че остават все така ценни в хилядолетната си история, а също така и представят индивидуалността на притежателите си. И естествено носят блясък и красота, които са несравними с нищо друго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика