Почина китаристът на The Animals Хилтън Валънтайн

OFFNews 01 февруари 2021 в 13:38 2893 0

Снимка Wikimedia

Китаристът на The Animals Хилтън Валънтайн, известен най-вече с емблематичния риф в аранжимента на парчето "The House of the Rising Sun", почина на 77-годишна възраст. 

Звукозаписният лейбъл ABKCO Music обяви това в изявление, без да се посочва причината за смъртта на Валънтайн.

"Ние, както и останалата част от музикалния свят, скърбим за един от основателите на The Animals", казват от компанията и допълват, че той е "пионер на китарата, влияещ върху звука на рокендрола за десетилетия напред". 

Хилтън (Валънтайн) започва да свири на китара още като тийнейджър в Англия. Той е съосновател на The Animals в Нюкасъл през 1963 г. заедно с певеца Ерик Бърдън, басиста Час Чандлър Chandler, органиста Алън Прайс и барабаниста Джон Стийл. 

Групата достига нови висоти с версията на "The House of the Rising Sun" от 1964 г., като превръща песента в хит. Валънтайн остава в The Animals четири години. След като напуска бандата, издава самостоятелен албум през 1969 г., а през последните години свири с редица групи.

"Хилтън наистина направи The Animals рок група, защото не мисля, че елементът на рока беше в групата, докато не го намерихме. По онова време Хилтън не просто свиреше Rock and Roll, той изглеждаше така", каза преди време певецът Ерик Бърдън в интервю. 

През 1994 г. името на Валънтайн е включено в Залата на славата на рокендрола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews