Треньорката на замесената в допинг скандал руска сензация: Валиева е чиста и невинна!

Изслушват утре 15-годишната руска фигуристка, решението на Спортния арбитражен съд се очаква в понеделник

OFFNews 12 февруари 2022 в 20:34 8958 1

Снимка Getty Images

Етери Тутберидзе наблюдава Камила Валиева на олимпийския лед в Пекин

Треньорката на 15-годишната руска фигуристка, въвлечена в допинг скандал на Олимпийските игри в Пекин, прекъсна мълчанието си и защити Камила Валиева. Етери Тутберидзе заяви, че е сигурна, че Валиева е "чиста и невинна" в интервю за руската държавна телевизия.

Валиева ще бъде изслушана в неделя от най-висшия спортен съд. В понеделник Спортният арбитражен съд в Лозана ще оповести решението си, съобщава "Ройтерс".

В отборната надпревара Валиева смая с изпълнението на два четворни скока. Друга жена в историята на фигурното пързаляне не е успявала да направи и един скок с такава ротация. Това донесе на Валиева най-високата оценка в кратката и във волната програма. Руският олимпийски комитет спечели златото с участието на Валиева, но награждаването бе отложено.

Камила Валиева дала положителна допинг проба преди олимпиадата, участието ù още е под въпрос

Впоследствие пресслужбата на международната агенция за допинг тестове (ITA) обяви, 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева е дала положителна допинг проба на на 25 декември, което поставя под въпрос продължаването на участието ù на Олимпийските игри в Пекин.

В деня за провеждане на волната програма на руското първенство Валиева дава проба с наличност на триметазидин. На 8 февруари Руската антидопингова агенция (РУСАДА) временно отстранява фигуристката, но ден по-късно, на 9 февруари, променя решението и позволява на Камила Валиева да продължи участие в Игрите. МОК подава жалба в Спортния арбитражен съд (CAS) срещу решението на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) да отмени временното отстраняване на Валиева. ITA я информира, че е временно отстранена и ù е забранено да участва и тренира на Олимпийските игри. Валиева оспорва успешно това решение на РУСАДА на 9 февруари, което ѝ позволява да продължи да се състезава в олимпийските надпревари. Тъй като пробата е взета от РУСАДА преди Олимпийските игри, този случай не е под юрисдикцията на МОК и следователно не се ръководи пряко от ITA.

Кремъл коментира ситуацията около Валиева

Триметазидинът се използва в медицината при сърдечно-съдови заболявания. Употребата му в спорта води до по-малко умора и по-бързо възстановяване, което на практика означава, че един спортист може да тренира повече и именно това е причината да е в списъка със забранени вещества. Активното му вещество се съдържа и в редица добавки, което е капан за професионалните спортисти, тъй като може да попаднат на него.

Състезанията в индивидуалната надпревара при жените в Пекин, в които ще вземе участие и българката Александра Фейгин, ще започнат на 15 февруари. Дотогава се очаква решението на Спортния арбитражен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews