Кремъл коментира ситуацията около Валиева

OFFNews 11 февруари 2022 в 13:02 3194 0

Допинг скандалът около руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева се следи внимателно и в Кремъл и има защо. От четири години Русия участва на олимпийски игри под неутрален флаг заради многобройните допинг скандали в близкото минало.

Случаят с Валиева определено е тежък удар и може да заличи положените усилия в посока изчистване на репутацията на руския спорт.

“Няма да коментираме и не искаме да коментираме ситуацията до официалната й развръзка. Абсолютно безгранично подкрепяме нашата Камила Валиева. И призоваваме цяла Русия да я подкрепи.

Камила, не крий лицето си (б.р. Песков говори за поведението на Валиева след тренировката в петък, когато се покри с качулка, за да не отговаря на журналистите дали е взимала допинг), ти си рускиня, върви гордо и побеждавай всички. В Кремъл сега нямаме въпроси, а имаме призив - нека изчакаме. Нашите спортни чиновници работят по въпроса. Убедени сме, че става въпрос за някакво недоразумение”, каза Песков.

Припомняме, че Валиева беше уличена в употреба на триметазидин, като положителната допинг проба е дадена на 25 декември по време на националното първенство на Русия.

Триметазидинът се използва в медицината при сърдечно-съдови заболявания. Употребата му в спорта води до по-малко умора и по-бързо възстановяване, което на практика означава, че един спортист може да тренира повече и именно това е причината да е в списъка със забранени вещества.

Активното му вещество се съдържа и в редица добавки, което е капан за професионалните спортисти, тъй като може да попаднат на него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews