Швеция е новият световен крал на хокея на лед

OFFNews 22 май 2017 в 02:04 2238 0

Швеция спечели за десети път световната титла по хокей на лед за мъже, след като във финала в Кьолн на шампионата във Франция и Германия се наложи с 3:1 след изпълнение на дузпи над считания за абсолютен фаворит тим на Канада.

Резултатът бе открит в края на втората третина, когато Виктор Хедман пробва да изчисти шайбата, но тя подскочи няколко пъти по леда и за нещастие на вратаря на Канада Пикард премина между краката му, за да се озове в мрежата.

Само две минути след началото на третата част обаче Райън О'Райли възстанови равенството за 1:1.
До края на редовното време и в продължението играта бе на много висока скорост, но нов гол не падна и това наложи изпълнението на дузпи.

При тях вратарят на "трите корони" Хенрик Лундквист се отличи, спасявайки ударите на Нейтън Маккинън, Брейдън Пойнт и Мач Марнър, а веднъж и гредата помогна след шута на Райън О'Райли.
Победните попадения за шведския тим пък реализираха Никлас Бакстрьом и Оливер Екман-Ларсон.

Така Швеция спечели световната титла за пръв път след 2013 година, докато Канада пропусна да се изравни на върха с Русия с по най-много спечелени световни титли. "Сборная" има 27, докато "кленовите листа" са втори с 26. Чехия има 12, докато Швеция е на четвърто място във вечната класация с 10.

По-рано бронзовите медали бяха спечелени от тима на Русия, който надигра Финландия с 5:3 в малкия финал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!