Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

OFFNews 20 декември 2021 в 13:20 1188 0

Чрез онлайн брифинг тази сутрин Оргкомитетът на олимпийските игри в Пекин, посолството на Китай в София и Българският олимпийски кометет запознаха родните медии с подготовката, организацията и очакванията за предстоящия през февруари 2022 г. глобален спортен форум.

Във видео връзката се включиха 21 български журналисти, които получиха детайлна информация за предстоящите игри. Посланик Дун Сяодзюн изтъкна значението на олимпиадата в Пекин, както за китайските хора, така и за цялата световна общественост. Представители на Организационния комитет запознаха медиите с подробности около спортните обекти и тяхното бъдеще, зелената програма на игрите, транспорта, настаняването, културната програма – всичко под мотото „Заедно за бъдещето“.

Специално внимание бе обърнато на здравните мерки преди и по време на игрите. Съобщено бе, че Китай е напълно готов да приеме участниците и гостите на олимпиадата. Подчертано бе, че през февруари 2022 г. Пекин ще стане първият град на планетата домакинствал както на летни, така и на зимни олимпийски игри.

Като член на Изпълкома на БОК, президентът на БФ Биатлон Екатерина Дафовска запозна участниците в брифинга с подготовката на българските спортисти за игрите и с въпросите около тяхното участие.

„Имаме отлично ежедневно сътрудничество с всички отдели на Организационния комитет по въпросите на акредитацията, пътуването, настаняването в олимпийските села, тренировъчните и състезателни графици, мерките против Ковид 19,“ заяви първата и единствената ни засега олимпийска шампионка в зимните спортове.

Дафовска съобщи още, че към момента българските спортисти са спечелили квоти за участие в следните спортове и дисциплини: биатлон – 4 мъже и 4 жени, алпийски ски – 2 мъже и 1 жена, ски-бягане – 1 мъж, ски-скок – 1 мъж, сноуборд – 1 мъж и фигурно пързаляне – 1 жена. Квалификационните състезания продължават през декември и началото на януари. Очакваме евентуалното спечелване на още квоти в алпийските ски – 1 мъж, в ски-бягането - 1 мъж, в шейните - 1 мъж и 1 жена, както и в шорт трек – 1 жена. Очаква се около 20 български спортисти да участват на игрите.

Те ще бъдат настанени и в трите олимпийски села. В олимпийското село в Пекин където се провеждат състезанията на лед, ще бъдат настанени нашите спортисти от фигурно пързаляне и шорттрек. В другите две села в планината – в Йенцин ще са българските състезатели в алпийските ски и шейните, а в Джандзяку – спортистите от биатлона, ски-бягането, ски-скока и сноуборда,“ каза още Дафовска.

След това учители и ученици от Институт „Конфуций“ в София и Велико Търново и китайски студенти и граждани в България поздравиха участниците в онлайн срещата с емоционални видео изпълнения.

Брифингът завърши с отговори от страна на представителите на китайското посолство и на Оргкомитета на многобройните въпроси на журналистите. В края всички си пожелаха успех на предстоящите игри в Пекин и на българските спортисти по време на олимпиадата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !