Нов допинг скандал разтърси руския спорт

OFFNews 23 януари 2018 в 19:38 6622 0

Нов допинг скандал с участието на руски спортисти се развихри в навечерието на зимната олимпиада в Пьонгчанг, която стартира на 9 февруари.

От участие са отстранени големи имена като състезателя по шорттрек Виктор Ан, ски бегачът Сергей Устюгов и биатлонистът Антон Шипулин.

Досега тримата минаваха за "чисти" спортисти, а имената им не фигурираха в доклада на независимата комисия Макларън към УАДА, въз основа на който досега бяха отстранявани и наказвани руснаци, както и отнемани медали от игрите в Сочи през 2014 година.

Основната роля за отстраняването им е изиграла електронната база данни на московската антидопингова лаборатория, която е под разпореждане на УАДА от ноември 2017 година. В нея се съдържат резултатите от тестовете на руски спортисти от януари 2012 до юли 2015 година.

Именно на открити в нея информации заявките и на тримата за участие в ПьонгЧанг 2018 са били анулирани. Сред отстранените са още двама шортрекисти и два кънгобегачи и още седем биатлонисти освен Шипулин.

Ударът върху биатлона е най-сериозен, тъй като от 11 заявени, само трима са получили разрешение за участие. Шипулин пък е най-голямата звезда на Русия в този спорт в момента. По информация на "Советский спорт" се обмисля пълен бойкот на игрите от страна на руския биатлон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!