Наближава денят "Х" за руския биатлон

OFFNEWS 21 декември 2016 в 13:12 4333 0

22 декември може да се окаже повратен в историята на руския биатлон.

На този ден международния съюз по биатлон (ИБУ) трябва да вземе решение какво да предприеме срещу руския национален отбор след разкритията в доклада на канадския адвокат Ричърд Макларън за злоупотребите с допинг.

В документа, изготвен от Световната антидопингова агенция, се посочват категорични доказателства, че 31 руски биатлонисти са употребявали забранени вещества. Всички звезди в биатлона, начело с Мартен Фуркад скочиха с искания за сурови наказания и заплашиха с бойкот на стартовете, ако бъде направен компромис.

Поредният глас в тази посока е на чехът Михал Шлезингер.

"На шефовете на ИБУ ще им стане доста "горещо", ако не вземат нужните мерки. Сегашното им поведение не ни устройва. Самият президент Андерс Бесерберг разреши на Тюмен да претендира за световното първенство през 2021 година, а сега и открито го подкрепя. Нима това е правилно при толкова доказани нарушения на руснаците? Наистина си говорим за бойкот и някаква форма на протест.

Един от обсъжданите между нас варианти на следващото състезание в Йостерсунд да стоим неподвижно пет минути след даването на сигнала за старт и едва след това да тръгнем. Това няма да остане незабелязано и ще има гоям отзвук, а в ИБУ ще се хванат за главите.

Всички сме на такова мнение с изключение на някои страни под руско влияние. Някои казват, че не трябва да се наказват невинините. Когато допингът е държавна система, няма невинни, всички са намесени по някакъв начин. Едно сурово наказание ще помогне на Русия да се изчисти", смята Шлезингер.

Според него щом по върховете на световния биатлон предпочитат да си затварят очите и да замитат скандала, то е време самите спортисти да вземат инициативата и да тласнат шефовете към действия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови