Мартен Фуркад се защити за инцидента с Логинов

OFFNews 10 февруари 2017 в 12:57 3386 0

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад се защити от нападките на руснаците, които го обвиняват, че нарочно е съборил Александър Логинов по време на смесената щафета на световното първенство в Хохфилцен, Австрия.

Французинът публикува видео от инцидента на страницата си във Фейсбук.

"Смятате ли, че това е нарочно? Няма да рискувам никога дисквалификация за себе си и съотборниците си по каквато и да е причина!

Благодаря на всички за подкрепата и разбира се за спечеления сребърен медал. Спортът трябва да продължи", написа Фуркад в социалната мрежа.

На церемонията по награждаването Логинов и колегата му Антон Шипулин отказаха да подадат ръка на Фуркад, а той демонстративно си тръгна, но беше върнат от шефът на биатлона Андерс Бесерберг.

Фуркад е в открита война с руските биатлонисти след разкритията за масова употреба на допинг. Логинов му е любимата мишена, тъй като се завърна на пистата след дисквалификация за употреба на кръвен допинг - ЕПО.

Против демонстративното му включване в отбора на Русия в разгара на скандала се обяви не само Фуркад, а и много други биатлонисти, сред които и чехът Михал Шлезингер.

"Това си е провокация. Няма друга дума за това да включиш човек, който е взимал най-силния допинг в нашия спорт, в състава за световното първенство, във време, когато се решават новите антидопингови правила. Ако Логинов ми се беше паднал на трети пост щеше да научи от първо лице какво мисля за него", каза Шлезингер.

Междувременно Международният съюз по биатлон взе решение да увеличи драстично глобите в случаите, когато даден състезател бъде заловен с допинг. Това стана по време на извънредния конгрес в Хохфилцен, проведен в рамките на световното първенство.

Новите нормативи гласят, че всеки един, който даде положителна проба за забранени стимуланти, го грозят до 8 години извън професионалния спорт. Освен това санкцията за националната федерация може да достигне колосалните 1 млн. евро. IBU планира и намаляване на квотите на спортистите, които участват на Световната купа, световни първенства и олимпийски игри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews