Къртица от Норвегия издала руските биатлонисти

Димитър Андреев 20 декември 2016 в 12:28 7458 1

Бившият треньор и консултант на националния отбор на Русия по биатлон през 2010 година Кнут Торе Берланд от Норвегия е информирал Световната антидопингова агенция (УАДА) за злоупотребите, които е видял по време на престоя си на поста.

След изтичането на договора му с руската федерация той е споделил информация с бившия директор на УАДА Рун Андерсон. В разговорите Берланд е посочил, че е бил поразен от факта, че треньорите на Русия са знаели предварително кога състезателите им ще бъдат проверени. По принцип проверките би трябвало да са внезапни и тайни, защото в противен случай губят смисъл.

"Залогът в Русия е голям. С една титла от олимпиада можеш да си осигуриш бъдещето. В Норвегия не се дават такива пари. Спортистите са най-малко виновни. Те може би са жертви на системата", заяви Берланд пред местно издание.

Наскоро стана ясно, че 31 руски биатлонисти са нарушили антидопинговите правила. Очаква се решение на международния съюз по биатлон, като то може да бъде от отстраняване на отбора на Русия от стартовете до края на сезона, отнемане на домакинството за Световната купа от Тюмен, до санкции само на конкретните нарушители.

Лидерът за Световната купа Мартен Фуркад призова за бойкот на старта в Тюмен, заради което получи анонимни смъртни заплахи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови