Финландия спечели олимпийското злато в хокея

OFFNews 20 февруари 2022 в 11:54 2453 1

Отборът на Финландия спечели историческа първа олимпийска титла в хокея на лед.

Във финала в Националния закрит стадион в Пекин Суоми се наложи с 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) над защитаващия титлата си отбор на Руския олимпийски комитет. Селекцията на старши треньора Юка Ялонен стигна до победата след обрат и завърши турнира с шест победи в шест мача. Това бе и четвърта поредна победа на Финландия над руски отбор на олимпийски игри.

Руснаците бяха тези, които първи стигнаха до гол в мача. Това стана 7:17 минути след началото, когато Михаил Григоренко се разписа при числено превъзходство.

До края на първия период Руският олимпийски комитет задържа преднината си, но само 3:28 минути след началото на втората третине Виле Пока изправни. Той получи шайбата в близост до пейката на собствения си отбор и с диагонален удар изненада вратаря на руския отбор Иван Федотов за 1:1.

Победният гол за Финландия дойде 31 секунди след старта на третата третина. Тогава Марко Антила се завъртя зад вратата и покрай мантинелата, стреля, а шайбата бе отклонена от стика на Ханес Бьорнинен и попадна за втори път в мрежата на Федотов.

В последните минути на мача руснаците заиграха с шестима полеви играчи на леда, но и това не им помогна да пробият отличната защита на Финландия в този мач. Много силен двубой направи и вратарят на победителите Хари Сатери, който завърши с 16 спасявания.

Челната тройка в мъжкия хокеен турнир в Пекин се допълни от тима на Словакия, който в малкия финал победи в събота Швеция с 4:0 и за пръв път спечели олимпийски медал като самостоятелна страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови