Финландия направи впечатляващ обрат срещу Швеция

OFFNews 13 февруари 2022 в 15:04 1764 0

Снимка Getty Images

Отборът на Финландия направи обрат от три гола и победи с 4:3 (0:0, 0:3, 3:0, 1:0) след продължение Швеция в последния мач от група "С" на олимпийския турнир по хокей на лед за мъже.

За финландците това бе трета победа в три мача и те спечелиха групата си, а за шведите остава утехата, че със спечелената точка събират 7 и се класират директно за четвъртфиналите като най-добър втори в трите групи.

В първата третина на мача в Националния закрит стадион в Пекин голове не паднаха, а втората част бе изцяло за отбора на Швеция, който вкара три пауър плей гола. Лукас Валмарк откри в петата минута на втория период, 30 секунди след наказанието на Саку Маенален.

Веднага след гола Маркус Гранлунд също получи наказание, но този път за 5+10 минути. Това позволи на Лукас Бенгтсон да реализира за 2:0 в деветата минута, а след още три Антон Ландер наниза още един за "трите корони", този път при наказание на Сами Ватанен.

Финландците трябваше да се справят с още две наказания до края на втората третина, но след като заключиха вратата си за нови голове, това им даде възможност да помислят за обрат в последните 20 минути.

Теему Хартикайнен върна един гол в шестата минута на третата част, но Швеция удържаше солиден аванс до последните пет минути. Тогава Ииро Пакаринен реализира от близка дистанция за 2:3, като и неговият гол, както и този на Хартикайнен дойдоха при ситуация петима на четирима на леда за Финландия.

Две минути след това Паракайнен вкара втория си гол в мача, с който направи резултата 3:3, довкарвайки шайбата след удар на Мико Лехтонен.

До края на редовното време нов гол не падна, но точно 2 минути след началото на продължението Хари Песонен вкара победния гол за Финландия след грешка на шведски бранител, за да завърши обрата от три гола изоставане.

В крайното класиране в групата Финландия е на първо място с 8 точки, пред Швеция със 7, Словакия с 3 и Латвия без актив. Финландия и Швеция ще играят директно на четвъртфинал, докато Словакия и Латвия очакват съперниците си в плейофния кръг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews