Дядото на Валиева потвърди версията ѝ, мюфтията на Русия се моли за нея

OFFNews 16 февруари 2022 в 09:18 28565 0

Дядото на руската фигуристка Камила Валиева е потвърдил версията ù, че забраненото вещество триметизидин е попаднало в организма ù заради него. На изслушването от състав на Спортния арбитражен съд в Пекин е било показано видео, в което дядото на спортистката показва опаковка от лекарството за сърце и споделя, че го приема, когато има сърдечни пристъпи.

Майката на Валиева пък разказва, че дядото е съпровождал 15-годишната спортистка всеки ден на тренировки и е оставал с нея до завръщането ù от работа. Така се обяснява и как веществото е било прието от фигуристката. Тя самата разказа, че вероятно с дядо ù са използвали една и съща чаша. Майката на фигуристката споделя също, че дъщеря е приемала и друго лекарство за сърце, но то не е в забранителния списък.

Ситуацията около Валиева остава доста неясна. Макар тя да получи разрешение да продължи участие, делото срещу нея съвсем не е приключило. Ако тя завърши в челната тройка след волната програма в четвъртък, няма да бъдат раздадени медали при жените, а резултатите ще бъдат определени като временни до отваряне на “Б” пробата ù.

В Русия спортистката среща голяма подкрепа. За нея молитви отправи и мюфтията на Духовното управление на мюсюлманите в страната Рушан Абасов.

“Прочетохме дуа с молба за разрешаване на ситуацията. Гласът ни ще бъде чут. Желаем на Валиева уверено да представи нашата страна на едно толкова отговорно състезание”, каза Абасов.

Шефката на руската художествена гимнастика Ирина Винер - Усманова също не пропусна да коментира горещата тема и се изказа в полза на фигуристката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови