Биатлонистите ни посрещат празниците по пистите на световното в Поклюка

OFFNews 29 декември 2020 в 14:41 2350 0

Българските национални състави по биатлон са сред трите отбора, които имат привилегията да тренират на комплекса, който ще приеме световното първенство след два месеца.

От миналия понеделник мъжкият и женският ни тим са на подготовка в словенския зимен център Поклюка, където през февруари ще се състои шампионатът на планетата. В условията на здравни рестрикции нашите предпочетоха да не рискуват с връщане в България, с пътуване и трансфери из половин Европа и останаха да тренират на повече сняг в Алпите.

Така Владо Илиев, Милена Тодорова и останалите състезатели и треньори посрещнаха Бъдни вечер и Коледа заедно, а след два дни ще посрещнат и Новата година като едно голямо семейство. Ръководството на БФ биатлон уреди подготвителният лагер да бъде по пистите и на стрелковия комплекс за предстоящото световно първенство. Това не бе лесно, тъй като желаещите бяха много, но тази привилегия бе предоставена само на домакините от Словения, на Казахстан и на България. От първия ден на тренировките в словенския зимен център със състава е и старши треньорът Александър Касперович.

„Условията в Поклюка се отлични. Още при пристигането на 21 декември тук имаше над метър и половина сняг, тези дни валя още. Трасетата и рубежът са в перфектно състояние, а тренировките на тях са безценни с оглед на това, че ще имаме пълна информация и по-богат опит по време световното. Същевременно Поклюка е разположен доста високо в планината и това помага допълнително за височинната адаптация на състезателите,“ съобщават от българския лагер.

Биатлонският комплекс разполага само с един малък хотел, в който са българските състезатели Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова.

След първите 3 „възстановителни дни“, нашите вече тренират на пълни обороти. Така ще бъде до края на подготвителния лагер, дори и по празниците. Сезонът е кратък, амбицията у всички е голяма и никой не иска да пропуска възможностите за усъвършенстване при предоставените отлични условия. В треньорския ни щаб отчитат, че всички състезатели имат значителни резерви в стрелково отношение.

„Анализите показват, че в стресови ситуации точността на българите процентно пада съществено и за това тези дни са въведени допълнителни упражнения със стресов характер. Целта е тренировките да се осъществяват в максимално близки до състезателните условия и летните показатели в стрелбата на водещите ни биатлонисти да се пренесат сега в състезателна обстановка,“ твърдят от треньорския ни щаб.

Българските биатлонисти ще останат в Поклюка до 5 януари, когато ще се преместят в Оберхоф. В този германски зимен център са следващите два етапа за световната купа със спринт, преследване и смесени щафети от 8 до 10 януари плюс спринт, щафети и масов старт от 13 до 17 януари. Веднага след това е кръгът за ценния трофей в италианския Антхолц (21-24 януари), преди биатлонският керван да се установи в Словения за световното първенство от 10 до 21 февруари.

Сезонът за световната купа ще завърши с два етапа в чешкото Нове место (4-7 и 11-14 март) и финал в норвежкия Холменколен (18-21 март).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови