Алина Загитова се оттегли от фигурното пързаляне на 17 години

OFFNews 14 декември 2019 в 11:11 6007 0

Олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Алина Загитова временно спира участията си във всякакви състезания, обяви самата тя в ефира на руския Първи канал.

Не е ясно дали решението й има връзка с огромния допинг скандал, в който попадна Русия. Страната беше извадена от международния календар за 4 години с решение на Световната антидопингова агенция, а руски спортисти могат да участват след специално разрешение като неутрални.

"Никъде не заминавам, но просто няма да участвам в състезания, като първото пропуснато ще бъде първенството на Русия.

Веднага искам да поясня, че без отбора няма да ходя нито на Европейско първенство, нито на Световното, за където се класирах изцяло на базата на спортния принцип. Оставам на леда, продължавам да тренирам и ще видим кога отново ще реша да се състезавам. Ще използвам времето, за да работя по нови съчетания, ще участвам в шоу програми и други", каза Загитова.

17-годишната фигуристка е олимпийска шампионка от 2018-а година при индивидуалните състезания за жени, сребърна медалистка от отборното, а също така има световна титла от 2019-а и европейска от 2018-а.

В миналата неделя Загитова зае шесто място във финала на турнира Гран при в Торино. Тя се представи добре в кратката програма, но не и във волната. Първите места взеха други рускини.

Основната версия за отказа на Загитова по средата на сезона е именно, че тя не иска да остане в сянката на другите фигуристки, а да бъде запомнена като кралица. В Русия отбелязват, че така щедро ефирът на основния държавен телевизионен канал е бил предоставян единствено на президента Владимир Путин и Алла Пугачова и показва нарасналия престиж на фигурното пързаляне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови