40 години от първия ни медал на зимна олимпиада

OFFNews 14 февруари 2020 в 00:00 4111 0

На 14 февруари се навършват 40 години от историческия първи български медал на зимна олимпиада. Донесе ни го ски бегачът Иван Лебанов е скиорът, който нареди България сред големите зимни нации в историята на Олимпийските игри. Той е първият спечелил медал за страната с бронза си в ски-бягането от игрите в Лейк Плесид през 1980 година, припомня ни материал в сайта на БОК, написан от популярния журналист Тодор Шабански.

"Днес може и да звучи някак странно, че дебютното родно зимно олимпийско отличие дойде от ските и по-специално от ски-бягането. Спорт, където от векове властват северните нации и където до последното десетилетие на миналия век скандинавци и руснаци бяха безапелационни господари. И в който в момента сме доста далеч от най-добрите.

Българският пробив в Лейк Плесид обаче е обусловен от традиционните дотогава наши участия, след като от появата ни на Игрите през 1936 г. до ден днешен винаги сме имали представители в ските. На 10 декември 1957 г. в село Готсун, Банска община се ражда едно доста едро бебе.

Скоро родителите му се преместват да живеят край Велинград и това завинаги определя съдбата на бъдещата звезда в ски-бягането. Още 3-годишен Иван слага “писалките” на краката и по цял ден кръстосва поляните и пистите. Огромното му желание и хъс за победа компенсират липсата на достатъчно снежни условия, трасета, машини и екипировка у нас и скоро якото българче вече спори със северните титани в този спорт.

За това помагат съветите на едни от първите му треньори Стефан Митков, Ангел Митов, по късно и Георги Зографов. 18-годишен Лебанов за първи път изпитва магията на олимпийските игри.

В Инсбрук през 1976 г. се класира 24-ти на 15 км, а година по-късно в в Сент Кроа (Швейцария) в същата дисциплина става световен шампион за юноши. Междувременно печели три световни студентски титли и влиза в тройката на крайното генерално класиране за Световната купа. Успехите му прозвучават сензационно дори и за специалистите.

Всички се чудят как така един българин, от Юга, от страна без успехи, се намесва като печели титли и медали в запазени за северняците територии в спорта? През 1980 г. Иван Лебанов доказва своята мощ и в най-важните стартове.

На Игрите в Лейк Плесид българинът печели бронз в ски-бягането на 30 км - първият медал за България от бели олимпиади. Датата 14 февруари 1980 г. става историческа за страната ни, защото тогава Иван се оказва сензацията в тази дисциплина на пистата в Планински център „Ван Хьовенберг“.

Близо час и половина той води люта битка с двама представители на Съветския съюз – Николай Зимятов и Василии Рочев, плюс скандинавските асове. По средата на разстоянието българинът дори е втори, на 36 секунди след лидера Зимятов, но в крайна сметка финишира трети. След Лебанов остават величия като шведът Томас Васберг (четикратен олимпийски шампион), финландецът Юха Мието (спечелил 5 олимпийски медала, един от които златен), италианецът Маурилио Де Золт (също станал по-късно олимпийски шампион) и др.

Пробивът е дваж по-ценен, защото е постигнат в неравностойни условия – страната ни отстъпва по численост в треньорските щабове, по екипировка, по умения и опит в използването на ски-вакси, за които в скандинавските държави и СССР се грижат цели институти. Да не говорим, че България по това време има 2-3 що-годе свестни писти, по които сняг се задържа максимум три месеца в годината.

Медалът на Лебанов предизвиква небивал бум в снежните спортове у нас. Ски-бягането става мода дори и за младите, “писалките” се разграбват по магазините, спортните училища разкриват специални паралелки, зимните ни курорти получават домакинства на стартове за Световни купи (две от тях – във Велинград и на Витоша - в ски-бягането), а страната ни кандидатства два пъти за Олимпийски игри.

По-късно интересът и акумулираният вече потенциал в ски-бягането преля в биатлона, спорт който даде на България и първо олимпийско злато в Нагано’98 г. Всичко това в една или друга степен е следствие на това, което направи Иван Лебанов в Лейк Плесид преди 40 години."

Визитка

Иван ЛЕБАНОВ
Роден на 10 декември 1957 г. в Гостун, Благоевградско
Ръст 185 см, тегло 75 кг
Ски-бягане

Бронз на олимпиадата в Лейк Плесид 1980 на ски-бягане 30 км
14-и на олимпиадата в Инсбрук 1976 с щафета ски-бягане 4х10 км
15-и на олимпиадата в Лейк Плесид 1980 на ски-бягане 15 км
24-и на олимпиадата в Инсбрук 1976 на ски-бягане 30 км
Злато на световните студентски игри 1978 и 1981
Първият българин с олимпийски медал от зимни игри


ПЪТЯТ ДО МЕДАЛА
Олимпийски игри Лейк Плесид 1980, ски-бягане 30 км, 14 февруари,
Планински център „Ван Хьовенберг“

Лебанов – трети на междинна контрола 1 с 28:51,06 мин. след Зимятов
(СССР) и Васберг (Швеция)
Лебанов – втори на междинна контрола 2 с 44:57,59 мин. след Зимятов
Лебанов - трети на междинна контрола 3 с 58:26,42 мин. след Зимятов и
Васберг

Крайно класиране: Николай Зимятов (СССР) 1.27:02,80 ч., Васили Рочев
(СССР) 1.27:34,22 ч., Иван ЛЕБАНОВ 1.28:03,37 ч., Томас Васберг (Швеция)
1.28:40,35, Йозеф Лушчек (Полша) 1.29:03,64, Мати Питканен (Финландия)
1.29:35,03 ч. и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови