Здравното министерство и личните лекари се разбраха за имунизациите

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2019 в 17:05 1883 0

Снимка Архив

Министерството на здравеопазването и общопрактикуващите лекари са изгладили различията си по промените в имунизационния календар. Това казаха главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и председателят на съсловната организация на НСОПЛБ доц. Любомир Киров пред БНР.

По-рано от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се обявиха против предложението да отпадне на една от ваксините за пневмококи и да се промени режима на извършване на проба Манту, тъй като според тях бяха нужни доказателства, че това няма да изложи на риск здравето на децата.

„Вчера имахме среща с доц. Кунчев и в продължение на доста часове обсъждахме и тази, и други теми, свързани с ваксинопрофиктиката. Наистина в Министерството на здравеопазването имат материали, които са публикувани в европейски страни, със статистика, изследвания, резултати, които показват, че има резон да се редуцират някои ваксини. Тази промяна ще бъде въведена“, каза доц. Киров.

„За 10 години заболеваемостта от туберкулоза спадна два пъти – от 39 на 18 на 100 000 души. А във възрастта, в която правим пробите за евентуалната имунизация, тя е още по-ниска. На практика за миналата година от 0 до 18 години имаме 80 случая на туберкулоза. Заради тях да правим проба на 70-80 000 деца, не е много оправдано. Още повече, че ако някой общопрактикуващ лекар или специалист има съмнение, има право да направи тази проба под формата на диагностична процедура, а не като част от календара“, уточни доц. Кунчев.

„Ние не сме имали конфликт, просто изказахме някои притеснения. Но има един проблем, който притеснява родителите и моите колеги за документите, които се изискват в училищата и детските градини“, каза още доц. Киров и уточни, че става дума за вписване в документите на партидния номер на сложената ваксина. „Това не е нужно на училищните власти, а същевременно много ще затрудни лекарите. Затова се надявам това изискване да отпадне“, каза и доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор допълни още, че всички ваксини и лекарства имат такива. „Хубавото е, че те са все по-тесни, все по-малко, тъй като препаратите стават все по-пречистени и безвредни. Подложени са на изключително строг контрол преди да бъдат пуснати в употреба“, каза доц. Кунчев.

По-рано днес, от писмо на директора на столичната РЗИ, стана известно, че няма да бъдат наказвани общопрактикуващи лекари, които не са нанесли партидните номера на поставени ваксини, тъй като софтуерът, с който работят, не позволява да се направи това. Писмото е в отговор на запитване от Националния комитет за качествена и иновативна образователна система, във връзка с имунизационния статус на децата и учениците за новата учебна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови