Защо не можем да изберем ваксина на Pfizer и Moderna (графика)

Къде са РНК ваксините

Екип на OFFNews Последна промяна на 18 март 2021 в 15:25 67020 0

Колко от доставените РНК ваксини са поставени и пазят ли се дози за "привилегировани" извън фазите е въпрос, който има всякакви интерпретации покрай забуксувалия ваксинационен план.

След като стана ясно, че "най-добрата ваксина е наличната", както се изрази здравният министър Костадин Ангелов и предназначеният за масова ваксинация препарат на AstraZeneca беше временно блокиран, единствен вариант за превенция срещу коронавируса са ваксините на Pfizer/Biontech и Moderna. Доставките на тези ваксини за момента са скромни, логистиката им е сложна и това е аргументът да бъдат определени за поставяне само в началните фази на ваксинационния ни план. Това означава, че те остават недостъпни за хората извън приоритетните групи (медици, учители, членове на изборни комисии, социални работници и др.). В същото време, много споделят, че биха се ваксинирали само и единствено с РНК ваксина.

* Изчисленията са направени, като приспадаме запазените втори дози за получилите първа доза

За да разбере колко души все пак успяха да получат една или две дози от т. нар. ВИП ваксини, OFFNews отправи запитване до Министерството на здравеопазването. Справката показа, че към днешна дата количества "свободни" ваксини на Moderna са изчерпани или са незначителен брой, а непоставените ваксини на Pfizer - около 20 000. В тези бройки не са включени количествата, които се пазят за втора доза.

Доставените до момента разпределени към регионалните здравни инспекции дози ваксини на Pfizer/BioNTech са 217 620 бр., а на Moderna - 24 000 бр.

Към вчерашна дата (17 март) поставените дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech са над 157 000 бр. Близо 60 000 са лицата получили и втора доза от ваксината. От препарата на Moderna са поставени близо 15 000 дози, а лицата получили и втора доза от ваксината са над 3000.

От министерството уточняват, че и в момента продължава изпълнението на първите три фази от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, вкл. имунизирането на лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарните избори.

Къде се поставят

Процесът по ваксинация продължава в определените имунизационни пунктове на територията на регионалните здравни инспекции и лечебните заведения, включени в изпълнението на Националния ваксинационен план - е отговорът на МЗ.

Как ще бъде разпределена новата доставка ваксини на Moderna?

Дозите от Moderna, които предстои да пристигнат в петък – 19.03., 33 600 дози, ще бъдат разпределени според броя на желаещите да получат ваксина от първите три фази на ваксинационния план. Към тази група спадат и лица, които са отказали първоначално да бъдат имунизирани, но впоследствие са размислили.

Четвъртата фаза, която стартира преждевременно и спря

В четвъртата фаза (за възрастните над 65 г. и хронично болните) се очакваше да се включат активно общопрактикуващите лекари. Впоследствие стана ясно, че достъпът им до ваксини е ограничен, а някои от подлежащите на ваксинация в тази фаза са се насочили към зелените коридори, с които стартира масовата ваксинация за няколко дни. Това вероятно е и причината да не получим отговор на въпроса колко хронично болни са ваксинирани до момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови