Защо да кажем Да на зъбните импланти?

OFFNews 02 ноември 2020 в 19:02 1803 0

С настъпването на пандемичната обстановка у нас, се наблюдава тревожната тенденция мнозина да се притесняват да посетят болница, медицински специалист и дори зъболекаря си от страх да не пипнат коварния коронавирус.

Тази тенденция обаче може да се окаже по-тревожна и от нарастващата бройка на заразени с Covid-19. Истината е, че усложнения могат да настъпят от всяко заболяване. Така например, стоматолозите предупреждават: с всеки следващ отложен ден за лечение на болен зъб увеличавате многократно риска от трайната му загуба.

Какви са съвременните дентални процедури в случай на загуба на зъб?

На практика, те са две: или ви поставят мост, или се доверявате на новите технологии в денталната медицина, а именно имплантирането на нов зъб. Мнозина избират моста пред имплантологията най-вече защото той е познат като форма на лечение и е сравнително по-евтин е от имплантите.

Незнанието и липсата на информация за спецификата на зъбните импланти обаче лишават голяма част от пациентите днес да се възползват от предимствата им. А предимствата на имплантологията са достатъчно на брой и вече официално признати след множество тестове и научни проучвания, за да забравите завинаги остарялата алтернатива при загуба на зъб – мостът.

Време е да погледнем в бъдещето и да изберем новото, иновативното и наистина ефикасното. Иновативна и ефикасна – точно така можем да определим модерната имплантология. За да й дадем шанс обаче е редно да се запознаем с нейните реални ползи и предимства. И така стигаме до въпроса защо да кажем „Да!“ на зъбните импланти?

Поставянето на зъбен имплант не е придружен с нарушаване целостта на съседните зъби

Ако се направи просто сравнение на имплантите с моста ясно се вижда, че имплантологията е по-щадяща процедура. Мостът предполага изпиляване на съседните зъби. Нещо повече – мостът, освен това, води до значително натоварване на зъбодържащия апарат на изпилените зъби, което в много случаи скъсява живота им. Поставянето на зъбни импланти не включва никакво засягане на здрава зъбна тъкан.

Зъбните импланти постигат невероятен естетически ефект

Поставянето на зъбен имплант представлява дентална процедура, която се извършва в няколко етапа. Реално, най-дългият етап е не толкова самата интервенция, както мнозина грешно смятат, а изчакването периода на остеоинтеграция - трайното свързване на импланта с костта.

При изработката на зъбната коронка е от изключително значение зъботехникът да бъде не просто професионалист и прецизен в работата си, но и така да се каже достатъчно талантлив, за да постигне максимална прилика между наличните зъби и импланта.

Крайният ефект е толкова добър, че на практика само пациентът знае за наличие на зъбен имплант. Въпреки това имплантологията се прилага само при липсващи или нелечими зъби.

Процедурата не е козметична.

Поставянето на зъбен имплант е сравнително безболезнена процедура

Интервенцията се извършва с местна упойка. Затова и слагането на зъбен имплант е безболезнена процедура. Докато се извършва пациентът няма неприятни усещания. Самата интервенция трае максимум 40 минути. Възможно е непосредствено след това пациентът да е с лек дискомфорт, но това се дължи на упойката и самата процедура. Привикването е значително кратко като продължителност.

Само след няколко часа пациентите забравят за наличие на зъбен имплант главно защото той се усеща, функционира и изглежда като естествен зъб, не променя дъвкателните способности и говора.

Зъбните импланти не изискват специална поддръжка

Вашият лекуващ стоматолог ще ви обясни как да запазите за максимално дълго време новата си блестяща и най-вече здрава усмивка. Но в тези указания няма да срещнете нищо непознато, свързано с правилната хигиена в устната кухина.

За да запазите зъбния имплант максимално дълго време трябва да правите онова, което по принцип правите, за да поддържате зъбите си в перфектно състояние – редовно миене с четка и паста, използване на вода за уста и конец (ако е необходимо), както и регулярно посещение при дентален специалист за клинична орална хигиена.

Срокът на годност на зъбните импланти е впечатляващ

Практиката показва, че имплантите остават толкова по – дълго в устата, колкото по – добре се грижим за тях. На практика имплантите се запазват дори за цял живот при добра хигиена на устната кухина и въздържание от тютюнопушене. Според последните клинични тестове, лечението с имплант достига до 97-98% успеваемост.

Имплантът е категорично инвестиция, която си заслужава.

Истината е, че поставянето на зъбен имплант е незначително по-скъпа процедура от класическото заместване на болен или липсващ зъб с мост. Инвестицията обаче си заслужава поради всички предимства, които изброихме, както и поради доста по-добрия краен естетически вид и дълготрайния резултат.

Комфорт, подобряване на говора и дъвкателната способност, запазване на зъбите неизпилени, една идея по-близо до мечтаната холивудска усмивка и най-важното – никакв сериозен дискомфорт: ето това е комплексът от предимства, с които може да се похвали съвременната имплантология като част от революцията в денталната медицина днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика