''Заплатите ще тръгнат нагоре, когато се подобри качеството на здравеопазването''

OFFNews 18 октомври 2022 в 10:29 893 0

д-р Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

д-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България"

"Кадрите в отделните болници не са достатъчно, а финансирането им се разпилява в голям брой заведения. Ако един лекар не прави определен брой операции на месец, например 50, той не може да си поддържа квалификацията. Така не може да се поддържа качество. За да тръгнат заплатите нагоре, трябва да си дадем сметка къде здравеопазването е качествено. Всеки може да получава според изработеното, заяви по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България".

Симидчиев смята, че в здравеопазването фокусът трябва да е върху превенцията и профилактиката.

"За съжаление, се върна и хартиената рецепта. В някои случаи иновациите срещат трудности, но резултатът е по-важен", посочи той. Относно протеста на спешни медици за по-високи заплати пулмологът счита, че трябва устойчиво да се работи за повишаването на възнагражденията им.

"Трябва да се създаде медицински експертен стратегически съвет, с членове на паритетен принцип от всички партии, чрез който приоритетите да преминават между парламентите без да се губят", подчерта Симидчиев. 

Той коментира и епидемичната обстановка в страната. По думите му при тези нива на заразяване обикновено е имало повече диагностицирани, а около 2% от заболелите са загивали.

Сега процентът е по-голям, защото се тестват по-малко хора. Винаги когато нямаме криза в здравеопазването, то остава на заден план. А то има нужда от постоянство и устойчивост. Ако то е ефективно, ще боледуваме по-малко. Надявам се комисиите в НС бързо да бъдат сформирани. В спешен порядък трябва да бъде сформирана и здравната. Достъпно, качествено и ефективно здравеопазване за всички. Колебая се преди участието във всеки парламент, но Христо Иванов ми каза, че политиката е маратон, а не спринт, устойчива стратегия, а не рязък натиск, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови