Задължават лекарите да изписват по-евтини лекарства

Вероника Шербанова Последна промяна на 27 юни 2017 в 15:10 3231 0

Нов законопроект задължава лекарите да изписват по-евтини лекарства, заплащани напълно или частично от Здравната каса. 

Текстовете са част от законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, с който OFFNews разполага. 

Промените са насочени към намаляване на средствата, заплащани от НЗОК за лекарства, като една от мерките е именно изписването на по-евтини лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък. 

В законопроекта се въвежда т.нар. принцип за по-голяма разходна ефективност за бюджета на НЗОК, което означава, че лекарите ще трябва да предписват медикамента с най-доброто съотношение между цена и постиган терапевтичен резултат при сравнение с други лекарства с еднакви или сходни показания.  

"Предписва се лекарственият продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукта", е записано в законопроекта.

Така при изписването на лекарства от Позитивния лекарствен списък лекарите ще трябва да изписват най-евтиното от медикаменти с подобно действие. Правилото ще важи както за лекарите, така и за зъболекарите. 

Промените отварят възможност да се предписват повече генерици, чиято цена е значително по-ниска в сравнение с оригинала. 

Генериците са с молекули, еквивалентни на оригиналите, като производители им могат да започнат използването на молекулите след изтичането на патента на оригинала. Една от причините генериците да са с по-ниска цена е, че разходите за производството им са по-малки, тъй като не се отделят средства за създаването на нови молекули. В същото време цената е по-ниска и заради конкуренцията между фармацевтичните компании, които пускат медикамента на пазара след изтичането на патента на оригинала. 

Законопроектът включва и въвеждане на нови правила за договаряне на отстъпки. НЗОК ще договаря всяка година отстъпки от лекарствата в Позитивния лекарствен списък, като новите цени на лекарствата след договорените отстъпки не трябва да са по-високи в сравнение с тези от предходната година. Отстъпките ще важат за срока на сключения договор и могат да се променят само в посока по-ниска цена.  

Предстои законопроектът да бъде разгледан от Надзора на Здравната каса, а след това и от Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо