Зъболекар мами пациенти с десетки хиляди левове, арестуваха го в Перник

OFFNews 19 февруари 2021 в 10:31 1878 0

Пациенти обвиниха зъболекар в измами с импланти за десетки хиляди левове. Според разследване на Нова телевизия схемата продължава близо две години и дори излиза от пределите на страната. Измамените са десетки, а парите - хиляди. Вчера зъболекарят бе задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура Перник.

Стоматологът е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление – „въвеждане в заблуждение с цел имотна облага”. Наложена му е забрана да напуска страната.

Д-р Петров е на 34 години. Завършва висшето си образование в София. Именно от столицата започват и първите му измами, за които сигнализират излъгани хора. Сред тях са не само пациенти, но и зъботехници. Според разказите им схемата почти винаги е една и съща. Всичко започва с капаро. Обикновено се дава на ръка и без документи. В някои от случаите след плащането лекарят изчезвал, без да извърши манипулацията, твърдят потърпевши. В други обаче правил това, за което му е платено. Или поне така казвал на пациентите.

През последните две години д-р Петров сменя пет кабинета в София и един в Перник. Освен измамите с импланти, които са най-фрапиращи, защото става дума за хирургична намеса, има хора, които са си предплатили по 200-300 лева за лечение на зъби, показва разследването. 

Според информация на разследващия екип, в Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря.

В края на миналото лято д-р Петров заминава за Атина, където също работи като зъболекар. В Гърция мъжът набира пациенти по интернет, като използва фалшиво гръцко име.

„Имаше обява във Facebook от името на един друг доктор - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро”, разказа негова пациентка. Високите цени обяснявал с това, че работи със зъботехници в България. При лични срещи, пред пациентите си в Гърция, българският зъболекар използвал презимето си и се представял като д-р Валериев.

Измамена пациентка разказва, че в края на 2020 г. се е свързала със стоматолога, защото е имала нужда от импланти. Поставил ѝ четири, на обща стойност 1400 евро, и поискал половината като капаро и то без документ. Жената изкарала 24 дни с конците от процедурата. Д-р Валериев взел 200 евро, за да ги свали и го направил в кухнята на собствената си квартира, против всякакви изисквания за стерилност. В крайна сметка се оказало, че зъби не могат да се сложат, защото имплантите са един до друг.

При друг случай пациентка потърсила стоматолога, за да ѝ постави мост на четири зъба. Стойността е 400 евро. Докторът поискал половината от сумата като капаро, после помолил за още 200, защото бил в затруднение. След време се обадил и казал, че "ще мине" да сложи моста. Направил го в дома на пациентката, която няколко дни по-късно разбрала, че мостът не е от материала, за който е платила. Когато решила да си поиска обратно парите, установила, че зъболекарят е изчезнал.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят е сменял различни адреси. Така измамените от него са губели следите му.

Очаква се днес съдът в Перник, където беше задържан стоматологът, да гледа мярката за неотклонение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови