Столичната лекарска колегия се обяви в подкрепа на Пирогов

OFFNews 23 януари 2024 в 14:59 4288 0

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Позиция

Столичната лекарска колегия ( СЛК) се обяви в подкрепа на УМБАЛСМ "Н. Й. Пирогов" и призова министъра на здравеопазването и спорещите страни към "незабавно нормализиране на обстановката".

В позиция по повод отвореното писмо на Ани Стоянова (майката на Даная, б. р.) от Управителния съвет на СЛК заявяват, че "публичните искания за оставки на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на болницата, както и заплахата за подаването на колективни оставки от лекари допълнително нагнетяват атмосферата".

Писмото е реакция на протестите, организирани от фондация "Даная" , с искане директорът на болницата Валентин Димитров да бъде освободен от длъжност.

Напрежението ескалира след като проверки на здравното министерство и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" не установиха пропуски в лечението на Даная Кулева, която бе приета с хематом вследствие на удар в главата.

Получаването и разпространяването на информация е субективно конституционно право от първа линия, но упражняването му не може да накърнява доброто име на лекарите и да уронва авторитета на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и да се използва за недопустим административен натиск върху здравната система. УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” е на всички и е институция в спешната помощ, пишат от СЛК.

Законодателството предвижда публични административни и съдебни подходи за оспорване и обжалване на констативни протоколи от проверки, издадени от компетентните контролни органи, подчертават от съсловната организация в писмо до Медицинския съвет, Съвета по здравни грижи на спешната болница и до Ани Стоянова, майката на Даная Кулева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!