Втора група медици получи сертификати за работа във въздушната медицинска помощ

Първият хеликоптер е на поточната линия и ще бъде доставен в България в периода от средата на декември до средата на януари следващата година, каза проф. Гетов.

OFFNews 23 юни 2023 в 15:16 706 0

Илко Гетов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

проф. Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов връчи сертификатите на втората група от 50 медици - лекари, медицински сестри и лекарски асистенти, преминали обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Медиците преминаха обучение във Военномедицинската академия. През май бяха обучени други 50 медици, предаде БТА.

Първият хеликоптер е на поточната линия и ще бъде доставен в България в периода от средата на декември до средата на януари следващата година, каза проф. Гетов. Останалите машини ще бъдат доставени по график, а вторият хеликоптер ще бъде в България до края на юни следващата година. Останалите четири хеликоптера ще бъдат доставени в страната ни поетапно, до края на 2026 г.

Работи се по хеликоптерните бази, а до края на месеца ще започне да пристига оборудването, допълни той. Изчакваме предаването на правото на ползване, за да можем да започнем построяването на хангарите, в които ще трябва да има помещения и за медицинските екипи. По думите му с Министерството на транспорта и съобщенията е уточнено, че в периода септември-октомври ще започне обучението на пилотите. Мнението на всички ангажирани експерти за машините е, че те са на световно ниво, посочи още той.

Засега девет болници са заявили желание за изграждане на болнични хеликоптерни площадки. Вчера беше направена първата копка на триетажен паркинг с хеликоптерна площадка върху него при болница „Св. Георги“ в Пловдив, припомни заместник-министър Гетов. Други площадки ще има в Ямбол, във Варна – при болница „Св. Марина“ и др.

В наземната база на Летище София ще има два хеликоптера, като единият винаги ще бъде в резерв, така че, ако някъде в страната хеликоптер се нуждае от ремонт, резервният ще го замести. Другата база вероятно ще е на летище „Крумово“ в Пловдив. Има дискусия за една от базите, тъй като първоначалната идея беше за летището в Долна Митрополия, но има спор с военните, тъй като трябва допълнително изграждане на подход, каза още той.

Министерството на здравеопазването ще продължи да инвестира в медиците, предстои и допълнително обучение, включително и в базата на фирмата-производител, което ще бъде в Италия.

Шестте хеликоптера са осигурени в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. Ще трябва да се прецени дали ще имаме нужда да поръчаме още два хеликоптера, каза още проф. Гетов.

В отговор на въпрос за други два хеликоптера, които се очакват в България през юни-юли т.г., проф. Гетов припомни, че те са по договор за лизинг и са в компетенциите на Министерството на транспорта и съобщенията. Обучените медицински екипи ще работят и на тези два хеликоптера, ако пристигнат в България, каза още той.

Площадките в София ще бъдат в болниците „Лозенец“, „Проф. Александър Чирков“ и „Св .Анна“. Предстои сериозна инвестиция за площадката, която ще бъде на покрива на новата сграда на болница „Проф. Александър Чирков“, тъй като трябва да се осигури осветлението и „коридора за пациента". Хеликоптерите няма да могат да кацат върху болница „Пирогов“ заради гъстото застрояване в района и факта, че сградата на болницата не е предвидена за кацане на хеликоптер върху нея, обясни той.

Проф. Гетов призова всички болници да инвестират в хеликоптерни площадки, включително частни и новопостроени.

В бъдещата Национална детска болница също се предвижда изграждане на наземна хеликоптерна площадка, посочи още проф. Гетов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика