Всички нови варианти на Омикрон избягват имунитета, нужен е бустер

OFFNews 21 февруари 2023 в 11:08 1285 0

д-р Аспарух Илиев

Снимка Скрийншот

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините

"Всички варианти на Омикрон, които циркулират в момента, имат особеност, че всеки от тях избягва по-добре имунитета. Като протичане - няма данни за по-тежко. Намираме се в риск от заразяване, а не от по-тежко протичане на заболяването", заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините, по България Он Еър.

Това каза експертът в коментар по повод потвърдения от Националния център по заразни и паразитни болести вариант на Омикрон, който е под наблюдението на СЗО. Вариантът е силно заразен и избягва естествения и ваксиналния имунитет.

Д-р Илиев посочи и най-добрата защита - комбинацията от ваксина и преболедуване.

Мнозина изкараха последната година един или друг вариант леко. Този хибриден имунитет ще даде добра защита. Двойната бустерна доза е правилният ход. Хората, които са преболедували преди повече от 6 месеца, които са ваксинирани, но не са преболедували е добре да поставят бустер. Това намалява тежкото протичане, уточни д-р Илиев.

Медикът посочи, че последно проучване показва, че грипът е с клиничната картина на Омикрон.

Въпреки твърдението, че Омикрон е лек грип, има статистика, че смъртността от Омикрон е два пъти по-висока от тази от грип. Отделно са и дълготрайните последствия. Ваксинацията трябва да стане рутинна, за да сме спокойни за предстоящия период, призова д-р Аспарух Илиев.

По думите му ситуацията изглежда под контрол, а с отминаването на зимата можем да си отдъхнем, че няма да имаме масивни нови вълни на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!