Всеки десети българин страда от заболяване на щитовидната жлеза

Тазгодишната Международна тиреоидна седмица, която се отбелязва между 25 и 31 май, поставя акцент върху приема на йод през бременността и детството

OFFNews 26 май 2021 в 10:20 1176 2

Всеки десети българин страда от заболяване на щитовидната жлеза. Над 300 милиона хора в света са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза. Счита се, че около 1,6 милиарда са в риск, като голяма част от тях не подозират това. Причината е, че много често симптомите не са видими, затова и около 60% от страдащи от заболявания на щитовидната жлеза са недиагностицирани. 

Мотото на тазгодишната Международна тиреоидна седмица, която се отбелязва между 25 и 31 май, е „Майката, бебето и йодът“. Темата е зададена от Международната тиреоидна федерация, за да привлече вниманието на хората върху важността на приема на йод по време на бременност и в детството. Организатор на инициативата за седма поредна година е Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България (ВИОМ).

Тиреоидните хормони и щитовидната жлеза са изключително важни за бременните жени. Те са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода и този процес зависи изцяло от нивото на майчините тиреоидни хормони. Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то нейното дете -би могло да бъде с понижен коефициент на интелигентност.

По думите на Мария Силяновска, председател на ВИОМ „България е една от малкото държави в света, която се е справила с проблема йоден дефицит. България, Швейцария и още няколко страни провеждат така наречената йодна профилактика. Посредством употребата на йодирана сол се осъществява профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза.“

Йодът е ключов микроелемент за нормалното функциониране на човешкия организъм, защото участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Но йод не се синтезира в тялото на човека, а трябва да се приема с храната. При бременни нормалният прием на йод е изключително важен. Липсата му в организма на бременната може да доведе до аборт, до преждевременно раждане и до вродени аномалии на бебето – забавено умствено развитие, проблеми с растежа, глухота, немота и кретенизъм. Дори лекият йоден дефицит на бременната жена може да е причина за намален коефициент на интелигентност на бебето.

Благодарение на държавната политика, започнала преди повече от 60 години, и продължила с с прилагането от 1994 г. на системна йодна профилактика насочена към цялото население на територията на страната, в България от десетилетия не се наблюдават случаи на тежък йоден дефицит и свързаните с него увреждания. Този проблем съществува в много други държави по света. Европейското дружество по ендокринология препоръчва скрининг на всички жени в деветата седмица от бременността или поне при първата консултация с лекар, с цел предотвратяване на опасните последици при недиагностициран хипотиреоидизъм.

Много от водещите специалисти са на мнение, че е опасно за здравето на бъдещите поколения да се приемат алтернативни видове сол вместо готварската йодирана сол. Препоръчителната дневна доза за бременни и кърмачки е 200 mcg. Този прием може да бъде подсигурен чрез приема на йодирана сол и храни, богати на йод като риба и морски храни, мляко и млечни продукти и други.

Приемът на други видове сол като хималайска розова сол, индийска черна сол, френска сива сол не се препоръчва, тъй като не съдържа йод или го съдържат в много малки количества.

Тази година в Международна тиреоидна седмица ВИОМ ще обърне внимание и на актуалните теми от деня – отражението на COVID-19 върху щитовидната жлеза и ваксинирането на хора със заболявания на щитовидната жлеза. Това са въпроси, които вълнуват всеки пациент, и всеки би искал да получи отговор лично за себе си. Като част от инициативата са подготвени видеа и интервюта с водещи специалисти, които от първо лице ще отговорят на важните за нашето общество въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови