Все по-малко българи, които се нуждаят от трансплантация, са годни за нея

С всяка изминала година кражбата от хемодиализата влошава качеството ѝ, казва Иван Димитров от Български пациентски форум

OFFNews 24 януари 2022 в 11:50 1217 0

Снимка Български пациентски форум

Все по-малко българи, които се нуждаят от трансплантация, са годни за нея. През последните 20 години пренасочването на пари за хемодиализа и кражбата от нея влошиха качеството на лечението. Това каза по bTV Иван Димитров от Български пациентски форум.

Той коментира последната донорска ситуация в страната, когато два бъбрека бяха изхвърлени след като никой от 6-те повикани пациенти от листата на чакащите не беше подходящ за трансплантиране.

"С всяка следваща донорска ситуация пациентите наистина стават все по-негодни. У нас се правят по 10-15 трансплантации на година, а актуализацията на листата на чакащи се прави веднъж годишно. При положение, че диализата сериозно те уврежда, трябва да чакаш не повече от 3 месеца. Над 3500 души годишно са на диализа у нас. В листата трябва да има повече хора", каза Димитров.

В подкрепа на твърденията му е мнението на трансплантирания в Испания Александър Цолов. Той разказа, че вследствие на хемодиализата, която му е била правена у нас, той е бил постоянно с високо кръвно налягане, с полиневропатия, краката му се увредили сериозно и се е стигнало до придвижване с патерици.

Състоянието му рязко се е подобрило след като заминал на лечение в Испания:

"В рамките на 1 месец животът ми се промени, диализата там е много по-качествена. Бях в листата на чакащите за трансплантация в България, но ме беше страх да се трансплантирам, нямах доверие в здравната система, бяхме принудени да си купуваме консумативи, за да получим по-добра диализа. В Испания, в рамките на 8 месеца, ме вкараха в листата на чакащите и в деня, в който ме включиха, 4 часа по-късно бях трансплантиран. От 9 години съм трансплантиран, имам чудесен живот", разказа Александър.

По думите на Иван Димитров още преди 15 години в Испания са проумели, че хемодиализата е скъпа за държавата и са направили всичко възможно да популяризират донорството.

"Между 5400 и 5600 трансплантации се правят годишно в Испания а рекордът е 46 трансплантации за ден", посочи Димитров.

Той беше категоричен, че с вливането на Агенцията по трансплантации към ИА "Медицински надзор" е настъпил срив в трансплантациите. Според него агенцията трябва да съществува и да е на подчинение на Министерския съвет, а не на здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!