ВОЛЯ поиска екшън план в здравеопазването и ревизия на болниците и НЗОК

OFFNews 08 юни 2017 в 15:45 2848 1

Парламентарната група на ВОЛЯ изпрати до останалите групи в парламента писма с конкретни предложения, които да влязат в екшън план за здравеопазването, съобщиха от партията.

От най-малката парламентарна група в 44-ото Народно събрание имат 5 конкретни предложения:

1. Изцяло или частично за някои болници отпадане на политиката по определяне на лимити и корекция в принципа на тяхното определение.

2. Ускорено въвеждане на електронна здравна карта. На болницата да се заплаща на база на попълнените данни от диагнозата, лечението и състоянието на пациента. По този начин ще има индивидуален подход, защото всеки отделен пациент е отделен случай, с неговите специфични данни като възраст, тежест и усложнения, съпътстващи заболявания. Клиничните пътеки не дават такава възможност.

3. Детайлен анализ на липсата на кадри. Определяне кои са на критичен минимум и изработване на програма с мерки за тяхното привличане и осигуряване. Знаем, например, за острия недостиг на медицински сестри, които се оплакват не само от много ниско възнаграждение, а и от липсата на специализантски програми и допълнителни обучения.

4. Да се обърне специално внимание на Спешната помощ като животоспасяващо звено. Допълнителни стимули за работещите там, предвид стресовата среда. Обновление на линейките и цялостното им оборудване.

5. Създаване на временна парламентарна комисия за ревизия на дейността на НЗОК за 5 години назад с фокус върху изразходването на бюджетите.

6. Незабавна ревизия на всички болници в страната, за да се установи как работят, има ли злоупотреби и лоши практики.

Миналата седмица депутатът от ВОЛЯ Нина Миткова призова народните представители да работят приоритетно по тази тема през юни, а ресорната комисия да изработи детайлен план за спешни реформи.

Позицията на партията е, че в българските болници и медицински центрове работят много качествени и добре обучени лекари и друг персонал, които обаче са принудени да го правят при липсата на адекватен ресурс.

„Колапсът на здравеопазването се дължи не на кадрите в него, а на системата и въведените от нея лоши практики и политики. България все още има едно доста високо ниво на медицинско образование, но подготвените млади специалисти предпочитат кариера извън страната. Как можем да имаме правилен подход в обучението на лекари и сестри, а да нямаме правилен подход за тяхното задържане и мотивация да останат тук”, заяви Миткова.

Според нея е крайно време открито да се заговори за явните дефекти в системата и по линията НЗОК - болница - пациент.

„Практиката на финансиране на болниците чрез така наречените клинични пътеки има много минуси. Те доказаха своята неефективност и възможност за деформации и злоупотреби при отчитане на медицинската дейност. В съчетание с политиката на лимити в бюджетите на болниците и по-точно техният некоректен принцип на определяне, въвежда здравните заведения в едно постоянно балансиране между преразход и надвишения на лимитите или на невъзможност за тяхното разходване и усвояване, поради по - ниския брой болни или пациенти, които се нуждаят от по - евтино лечение”, коментира депутатът от ВОЛЯ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови