Версия: Рядък синдром е причинил смъртта на 21-годишната родилка

OFFNews 30 август 2022 в 10:06 11880 2

раждане

Снимка Unsplash

ДИК синдромът (дисиминирана интравазална коагулация) е тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките

ДИК синдром (дисиминирана интравазална коагулация), тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките, е вероятната причина за трагедията с починалата 21-годишна жена.

Това заяви по Нова телевизия д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица, където е било извършено секциото.

Денислава от Горна Оряховица е постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио.

Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се е влошила и е започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

„Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”, обясни Кристиан, приятел на Денислава и баща на бебето ѝ.

Според Елена Стоянова, майка на починалата млада жена, лекарите са ѝ казали да изчака, че ще ѝ сложат система с болкоуспокояващо.

После са казали, че спират да ѝ слагат каквото и да е. Два дни подред ѝ поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25-ти август решават, че ще правят секцио на 26-ти. Тя се съгласява, подписва се, разказва почернената майка.

На следващия ден Денислава ѝ се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче ѝ звъннала и признала, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.

Малко след това родилката звъни на бащата Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения по информация от колегите. Около 1 час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно (обилно, б. р.). Веднага започват реанимационни мероприятия, обясни д-р Иван Иванов.

Транспортирането от болница в болница представлява риск, затова лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болницата във Велико Търново.

След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание според д-р Иванов. По думите му вероятната причина са смъртта на младата жена е ДИК синдром - изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките.

Проверката в болницата продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

2

Maxim

30.08 2022 в 15:45

Лекарите в БГ като не могат да намерят причина за некадърността си, или безразличието към пациент-казват рядък синдром. Ненормалници, които са дали клетва на Хипократ.

925

1

ешо

30.08 2022 в 11:11

българските лекари се интеруват само от пари