Варненски лекари спасиха родилка след 25 дни борба за живота ѝ

OFFNews 25 октомври 2022 в 09:56 1375 0

д-р Владимир Власаков

Снимка Скрийншот

д-р Владимир Власаков, началник на Отделението по анестезиология и реанимация в МБАЛ "Св. Анна", Варна

След повече от 25 дни битка за живота на родилка с ДИК синдром, младата жена вече е изписана. Тя е приета в края на миналия месец в отделението по анестезиология и реанимация в болница "Света Анна" във Варна в изключително тежко състояние.

На 25 септември бъдещата майка е откарана в болницата в Търговище с усложнения. Към онзи момент тя е в 34 г. с. Лекарите я стабилизират за няколко дни, изписват я, но още същата вечер отново е приета с оплаквания за високо кръвно налягане и загуба на зрението. Налага се спешно секцио заради частично отлепена плацента. След това жената е транспортирана в болница "Св. Анна" във Варна.

Родилката е развила три животозастрашаващи усложнения – еклампсия (усложнение след прееклампсия, което предизвиква гърчове, при много високо кръвно налягане), отлепване на плацентата, кървене, което не спира, - т. нар. ДИК синдром. Това беше причината да я приемем. Колегите от Търговище са реагирали адекватно, но въпреки това кървенето не е овладяно. С помощта на целия екип на болницата – Кръвен център, които ни осигуряваха кръвни продукти; лабораторията, която ни даваше бързи и точни данни за показателите на жената; Хемодиализата, където провеждахме хемодиализа 14 дни, ежедневно, и с усилията на екипа на отделението успяхме да се справим, разказа за БНТ началникът на Отделението по анестезиология и реанимация д-р Валентин Власаков.

По думите му състоянието на родилката се е променяло много динамично.

При даването на такива силни медикаменти, които овладяват кървенето, започва другата опасност от запушване на кръвоносните съдове с тромби. На втория-третия ден беше критично, защото не знаехме в каква посока трябва да се борим, дали да спираме кървенето или да предотвратяваме тромбите. Успяхме да се справим и сме много радостни, тъй като при тези млади жени, особено при родилки, целият колектив е много емоционално свързан с проблема. Радваме се, че тя ще се върне при рожбата си, каза д-р Власаков.

Младата майка Стела вече е при близките си в Търговище и скоро ще се види за първи път дъщеря си, която в момента е в кувьоз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови