В Солун: Гръцки клиенти напускат ресторанта, ако влязат българи или румънци

Публикациите за издавани фалшиви сертификати доведоха до недоверие към българските посетители

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2021 в 13:32 9373 1

Снимка Pixabay

Публикациите в гръцките медии за фалшиви COVID сертификати от България и Румъния доведоха до напрежение и недоверие към клиентите от тези страни - засега само в Солун, съобщи БНР.

Местното здравно министерство изрично подчерта, че в Гърция се приемат всички европейски сертификати за ваксиниране.

Търговци и собственици на заведения в Солун изпратиха официално запитване към три министерства за конкретни препоръки как да реагират при клиенти със "зелени сертификати", издадени в съседни балкански държави. За много от тези страни има само медийна информация, че някои сертификати са фалшиви.

Собственици на таверни в Солун разказват за случаи, когато гръцки клиенти напускат ресторанта, ако в него влязат българи или румънци. Подобно отношение е забелязано и в магазините, съобщават от Съюза на търговците в Солун.

От друга страна търговците подчертават, че имат постоянни клиенти от България и Румъния и не могат да реагират с недоверие към официални европейски сертификати за ваксиниране.

Те са наблюдавали, че заради пандемията хората изпитват страх към всеки срещнат, а и медиите "нажежават обстановката" с недоказани обвинения срещу здравната система на съседните държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови