Гръцки медии: Срещу 300 евро в София можеш да се сдобиеш с фалшив сертификат

OFFNews 03 ноември 2021 в 13:15 7381 0

Нова схема за продажба на фалшиви сертификати от България, разкри журналистическо разследване на гръцка телевизия, предаде БТА. 

Журналистката от телевизията Ния Авдели е разговаряла с предполагаемия "оперативен представител" на престъпната група в Гърция, който потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият ваксинационен сертификат от България, без да се ваксинират. Твърди се, че клиентите на схемата идват предимно от Северна Гърция.

В репортажа се казва, че България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в Европейския съюз и регистрира четирицифрен брой случаи на COVID-19 дневно, като същевременно все повече стават обвиненията, че семейни лекари издават сертификати, без обаче да поставят съответните дози от ваксините.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за търговия със сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Според твърденията на "посредника", излъчени от ЕРТ, срещу 300 евро и кратко посещение в София всеки може да се снабди с европейски ваксинационен сертификат.

Гръцките власти казват, че внимателно наблюдават ваксинираните гърци с постоянен адрес в Гърция, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови