Ще анулира ли Гърция българските сертификати?

Според свидетел схемата с издадените у нас фалшиви документи се е разпростряла из цяла Европа

OFFNews 05 ноември 2021 в 09:44 16194 4

В момента цифровите сертификати от България се гледат под лупа. Коментира се вероятността южната ни съседка едностранно да анулира българските сертификати, съобщи Нова телевизия.

За разкриването на нова схема за продажба на фалшиви сертификати от България стана известно след журналистическо разследване на гръцката телевизия ЕРТ преди дни. Журналистка от медията е разговаряла с предполагаемия "оперативен представител" на престъпната група в Гърция, който потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият ваксинационен сертификат от България, без да се ваксинират.

„Аз не издавам сертификати директно. Става дума за трафик от България. Отиваш там, дават ти сертификат, проверяваш името си и го подготвят. Виждаш дали всичко е наред, плащаш и си тръгваш. От мига, в който отиваш, за 15 минути си готов. Струва 300 евро. Аз знам за над 100 сертификата за три месеца. Каналът е български, просто тук имат хора, които ги познавам, аз ги изпращам в София. Мисля, че са хиляди издадените сертификати в България”, казва въпросният "оперативен представител".

Към момента по случая няма посочена конкретика, не са ясни и имената на издавалите фалшивите зелени сертификати. 

Съдебната власт, в сътрудничество с министерствата на вътрешните работи и здравеопазването разглеждат всеки постъпил сигнал. Оплакванията са многобройни.

Схемата не действа само в Северна Гърция, а се е разпростряла в цялата страна. Другото, което става ясно от репортажа е, че българските сертификати се разпространяват и в цяла Европа, твърди мъжът.

В репортажа се казва, че България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в Европейския съюз и регистрира четирицифрен брой случаи на COVID-19 дневно, като същевременно все повече стават обвиненията, че семейни лекари издават сертификати, без обаче да поставят съответните дози от ваксините.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за търговия със сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Българската прокуратура, заедно с държавното обвинение в Гърция, са започнали издирвателни действия след изнесените твърдения в репортажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

2

StinkingSonOf

05.11 2021 в 11:26

Това се очакваше след неадекватните действия на държавата срещу издаването на фалшиви сертификати.

В Европа се държат с нас като с 2-ра ръка хора, защото просто сме такива.

12182

1

sawall

05.11 2021 в 10:02

Гадове, не само че не се ваксинирахте когато беше време ами сега и на другите дето се ваксинираха като бели хора разваляте хаира.

 
X

Подкастът на OFFNews