В САЩ ще одобряват лекарства без тестване върху животни

Новите технологии са все още в проучвателен стадий, посочват от Americans for Medical Progress

OFFNews 16 февруари 2023 в 14:52 1036 2

лекарства

Снимка Pixabay

Над 90% от лекарствата, които преминават първоначалните тестове върху животни, в крайна сметка се оказват опасни или неефективни при хора

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ вече ще може да одобрява лекарства, които не са били тествани върху животни, съобщи БГНЕС, позовавайки се на „Live Science“.

Този закон е приет през декември 2022 г. С него агенцията вече има възможност да одобрява лекарства, които са тествани само в проучвания без участието на животни. Това включва и изследвания, при които се използват лабораторно отгледани тъкани или компютърни модели, преди да бъдат тествани в клинични изпитвания с хора.

Експерти уверяват, че няма да има драматична промяна в начина, по който разработчиците на лекарства ги пускат на пазара.

"Мисля, че ще мине известно време, преди това действително да се приложи с пълна сила", каза Вивек Гупта, доцент по индустриална фармация в университета "Сейнт Джон".

Гупта е и научен основател на PulmoSIM Therapeutics, дъщерно дружество на VeriSIM Life, което разработва терапии за редки и прогресивни респираторни заболявания.

„Новите технологии са все още в проучвателен стадии”, пише в изявление от 1 февруари Джим Нюман, директор по комуникациите в организацията Americans for Medical Progress.

Досега лекарствата се изпитваха върху един вид гризачи и един вид, различен от гризачите, а след това имаше изпитвания върху хора. Над 90% от лекарствата, които преминават първоначалните тестове върху животни, в крайна сметка се оказват опасни или неефективни при хора, според преглед от 2019 г. в списание Translational Medicine Communications.

Учените търсят различни модели, които да улавят същата информация, или още по-добре - такива, които точно да предсказват как точно ще се държи дадено лекарство при хората.

Според д-р Доналд Ингбер, директор-основател на Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering към Харвардския университет компаниите ще искат да видят доказателства, че моделите показват равностойни или по-добри резултати от тестовете върху животни, както и увереност, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) счита тестовете за надеждни, преди да инвестират значителни средства в нова технология. След това американската агенция ще може да замени тестовете върху животни.

Наред с моделите, създадени от клетки, се създават и такива, които се изграждат с помощта на компютри. Например учените са създали компютърни модели за оценка на токсичността на лекарствата - един от моделите, описан в доклад от 2018 г. в списание Frontiers in Physiology, предсказва дали дадено лекарство може да има токсични ефекти върху сърцето.

"Тъй като моделите, базирани на изкуствен интелект, стават все по-стабилни, мисля, че те са в състояние да предоставят доста точни прогнози", казва Гупта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови