В САЩ одобриха лекарство срещу Алцхаймер

OFFNews 03 юли 2024 в 08:51 787 0

снимка

Снимка Getty Images

Изображение на поразен от Алцхаймер мозък

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство на Eli Lilly, предназначено за лечение на ранните симптоми на болестта на Алцхаймер. Лекарството, известно като Kisunla, трябва да се използва от "пациенти с леки когнитивни нарушения или лек стадий на деменция на болестта", се казва в изявление на FDA, в което тя обявява решението си да одобри лекарството.

"Пациентите, лекувани с Kisunla, демонстрираха статистически значимо намаляване на клиничното влошаване, както и редица други критерии", се допълва в доклада.

Kisunla, което е търговското наименование на лекарството donanemab-azbt, се присъединява към само няколко други лекарства, одобрени от американския регулатор за лечение на болестта на Алцхаймер, от която понастоящем страдат повече от 6,5 милиона американци.

Ново проучване доказва генетичен произход на някои форми на Алцхаймер

"Kisunla демонстрира много значими резултати при хора с ранна симптоматика на болестта на Алцхаймер. Знаем, че тези лекарства имат най-голяма потенциална полза, когато хората се лекуват в по-ранен стадий на заболяването, и работим усилено в партньорство с други, за да подобрим откриването и диагностицирането, заяви изпълнителният вицепрезидент на Eli Lilly Ан Уайт в изявление, публикувано от американската фармацевтична компания, пише БГНЕС.

Решението на FDA беше приветствано от Асоциацията на болните от Алцхаймер, организация с нестопанска цел, насочена към изкореняване на болестта.

"Това е истински напредък. Днешното одобрение дава на хората повече възможности и по-голяма възможност да разполагат с повече време. Наличието на множество възможности за лечение е напредъкът, който всички чакахме - всички, които сме били засегнати, дори заслепени от това трудно и опустошително заболяване", заяви в изявление президентът на асоциацията Джоан Пайк.

Виаграта снижава риска от Алцхаймер, показа изследване

През март FDA отказа да одобри медикамента. Беше назначена експертна среща, на която да бъде обсъдена безопасността и ефективността на лекарството, което очаква одобрение повече от година. 

Колебанията бяха свързани със страничен ефект известен като "подуване на мозъка". Той се наблюдава при 24% от хората, лекувани с медикамента. Мозъчно кървене е установено при 31% от участвалите в клиничните изпитвания.

При болестта на Алцхаймер два ключови протеина - тау и амилоид бета, се натрупват в заплитания и плаки, известни заедно като агрегати, които предизвикват смъртта на мозъчните клетки и водят до свиване на мозъка.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови