Ново проучване доказва генетичен произход на някои форми на Алцхаймер

OFFNews 13 юни 2024 в 09:22 989 0

клетка

Снимка Pixabay

Проучване за Алцхаймер

Проучване, публикувано в Nature Medicine, показва, че генетиката може да бъде пряка причина за специфична форма на болестта на Алцхаймер, а не само рисков фактор.

Изследователите откриват, че хората с две копия на генния вариант APOE4 са изложени на значително по-висок риск от развитие на болестта. Това откритие би могло да доведе до класифицирането на до 20% от пациентите с Алцхаймер като страдащи от генетично обусловена форма на болестта, което би позволило по-ранно диагностициране и лечение и би повлияло на търсенето на терапии.

Проучването показва, че хората с две копия на APOE4 често развиват амилоидни плаки и тау заплитания в мозъка си в края на 50-те и началото на 60-те години, което увеличава вероятността да развият симптоми на Алцхаймер. Това изследване свързва редките, генетично обусловени форми на болестта на Алцхаймер с по-често срещаната спорадична болест на Алцхаймер с късна поява, пише БГНЕС.

Проучването подчертава необходимостта от по-нататъшни изследвания на генетичните фактори и факторите на околната среда, влияещи върху болестта на Алцхаймер. Понастоящем генетичното изследване за APOE4 не се препоръчва за асимптоматични лица, но провежданите в момента клинични изпитвания имат за цел да лекуват хората с амилоидни натрупвания преди появата на симптомите.

Бъдещите изследвания ще се съсредоточат върху разработването на безопасни и ефективни лечения, разбирането на защитните фактори и осигуряването на приложимост на резултатите при различни групи от населението. Проучването дава надежда за по-ранно откриване и лечение, което може да предотврати деменцията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов