В последния момент: Нова заповед променя условията за влизане от държави в червена зона в България

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2021 в 12:09 16647 0

Нова заповед на здравния министър от снощи, 28 юли, променя правилата за влизане на пристигащите от червената зона. Условията влизат в сила от днес (29 юли) и ще останат в сила до 31 август.

Промените засягат всички варианти, с които може да се влиза от червена зона, както и правилата за децата на възраст от 12 до 18 години. 

От днес влизането у нас от червена зона става с представяне на сертификат за ваксинация или преболедуване и едновременно с това отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. В старата заповед нямаше възможност да се докаже преболедуване. Освен българи и постоянно пребиваващи, от червена зона вече допускаме и граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария. Без достъп са англичаните.

Пристигащите от червена зона, които нямат сертификат за ваксинация или преболедуване, се допускат в страната с отрицателен PCR тест и едновременно с това се поставят под карантина за 10 дни. Това важи и за чужденци, и за българи. За българите обаче има и допълнителен вариант. Ако представят само един от документите - сертификат за ваксинация/преболедуване или отрицателен тест, се поставят под 10-дневна карантина, но могат да я отменят, ако в рамките на 24 часа се представи още един отрицателен PCR тест.

Децата на възраст 12-18 години, които пристигат от червена зона се допускат при представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Ако нямат такъв, се поставят под карантина за срок от 10 дни. За българчета тази карантина може да се отмени с нов отрицателен PCR тест, представен в рамките на 24 часа от пристигането. За деца до 12-годишна възраст остава в сила свободното придвижване от всички зони.

Промени в зелена и оранжева зона няма - от тези страни всички влизат със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест. Българите може да върнат в родината и без нито един от тези документи, като се поставят под 10-дневна карантина, която може да се отмени с представянето на отрицателен PCR или антигенен тест до 24 часа от прибирането.

В червена зона от европейските страни остават Великобритания и Испания, където живеят хиляди българи, както и Кипър, Малта, Андора и Нидерландия. Руските граждани, които са в оранжева зона, влизат с отрицателен тест, ваксина или доказано преболедуване.

Страни, които са в червена зона:

Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунис, Оман, Малайзия, Туркменистан, Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминиканска република, Кипър, Великобритания, Испания, Фиджи, Кувейт, Малта, Андора, Нидерландия и Грузия.

Страни, които са в зелена зона:

Република Австрия, Федерална република Германия, Република Естония, Исландия, Република Литва, Република Полша, Република Словакия, Унгария, Република Финландия, Република Хърватия, Кралство Дания, Италианска република, Република Словения, Френска република, Кралство Норвегия, Република Сан Марино, Държавата
град Ватикан, Конфедерация Швейцария, Чехия и Румъния.

Единствено с Румъния страната ни е подписала споразумение за свободно преминаване на реципрочен принцип. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови