В Националната кардиологична болница поставиха стент на бебе с тегло 1100 грама

OFFNews 06 юни 2022 в 07:12 1682 0

Снимка Pixabay

В Националната кардиологична болница поставиха стент на бебе с тегло 1100 грама. Интервенцията е уникална за страната, съобщиха от лечебното заведение.

Малкият Виктор идва на бял свят преждевременно в 32 г.с. по оперативен път поради прееклампсия, разказва д-р Любомир Димитров, началник на Отделението по детска кардиология и ръководител на екипа, извършил процедурата. На втория час след раждането детето е преведено, в критично състояние, в клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“. След стабилизиране на състоянието му, възниква съмнение за наличието на вродена сърдечна малформация, което е потвърдено от консултант детски кардиолог и пациентът е преведен в отделението за интензивно лечение към Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Коарктация на аортата представлява вродено стеснение на участък от аортата. Степента на стеснението може да варира от лекостепенно до значително, като съответно с тежестта на стеснението варира и клиниката на болестта – от „необяснима“ артериална хипертония при възрастни до критично, животозастрашаващо състояние при новородени. Лечението е оперативно или интервенционално - стентиране на стеснения участък. За съжаление, значително по-щадящият неоперативен метод е приложим само при пациенти с тегло над 20 кг, поради лимитиращия размер на феморалната артерия, през която се поставя стента, отбелязват от лечебното заведение.

„Бяхме в много трудна ситуация“, продължава разказа си д-р Димитров. „От една страна поставянето на стент при дете с тегло 1100 грама е невъзможно по традиционния начин през феморалната артерия поради много малкия ѝ размер, от друга оперативното лечение при това тегло и възраст е свързано с висок оперативен риск, както по отношение на резултата, така и по отношение живота на детето. Избрахме нетрадиционен подход, който се практикува в някои клиники в Европа и САЩ при пациенти с екстремно ниско тегло – палиативно (временно) стентиране на стеснения участък на аортата с коронарен стент. Чрез достъп от каротидната артерия, който ни осигуриха детските кардиохирурзи, имплантирахме 3,5 мм стент на мястото на стеснението. Процедурата протече бързо и без никакви усложнения. След няколко дни детето беше преведено в клиниката по неонатология. Стентът ще „върши“ своята работа в следващите месеци, през които малкия Виктор ще достигне безопасните за операция 3 кг.“

„За изминалия малко повече от месец след процедурата Виктор е удвоил теглото си под грижите на екипа на доц. Ралица Георгиева. Тепърва, обаче, му предстоят сериозни изпитания, неврохирургична операция в Пирогов, операция в клиниката по детска кардиология за отстраняване на инплантирания стент и оперативно лечение на стеснения участък на аортата. Все пак най-трудното препятствие в живота на Виктор е успешно преодоляно, благодарение на екипната работа на много лекари от различни специалности – акушери, неонатолози, анестезиолози, реаниматори, детски кардиолози и кардиохирурзи, интервенционални кардиолози. Вярвам, че при такива професионалисти малкият Виктор ще премине успешно през всички изпитания“, посочва д-р Димитров.

В съобщението се уточнява, че името на детето е променено, а материалът се публикува със съгласието на майката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови