Успешно приключиха трите операции под ръководството на проф. Хенкес в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски''

Спешен случай с пациент от Русе отложи последната предвидена за днес интервенция за утре

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2021 в 18:02 5173 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Успешно приключиха трите операции на сложни аневризми в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", които бяха осъществени под ръководството на световнопризнатия неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес, съобщиха от лечебното заведение.

Първата интервенция продължи час и половина, доста по-кратко от очакваното, като след нея мъжът се е събудил нормално, без видим неврологичен дефицит.

„Следващите 24 часа са много важни. Ако утре до обяд няма някакво усложнение, ще можем да кажем на близките „Вашият човек е късметлия!“.

Това обясни след операцията доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Българските лекари са успели сами да третират пациента, но под вещото ръководство на именития професор, който е едно от трите големи имена в Европа в тази област.

„Въпреки че чисто технически проф. Хенкес не взе участие в операцията, за нас това, че беше до нас през цялото време и даваше съвети във всеки един етап, беше безценно“, разказа доц. Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България.

Сред първите в света

По време на интервенцията на пациента е поставен последно поколение flow diverter стент със специално покритие, което редуцира до минимум риска от по-късни тромбози и запушване на стента. Оказва се, че екипът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е един от първите в света, който използва това съвсем ново изделие. А хубавото за пациента, освен че получи втори шанс за живот, е, че цялата процедура е безплатна.

Това е станало с малка „помощ“ от проф. Хенкес, който е донесъл със себе си част от консумативите, които не се покриват от НЗОК. Освен това германският професор е отказал и полагащия му се хонорар за участието в двете интервенции. С помощта на спонсорство, осигурено от производителя на медицинското изделие, болницата е платила само пътните разходи на германския топ специалист.

Пациентът е мъж на 38 години с много сложна и комплексна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е поставена след като младият мъж получава припадък и е насочен към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за много рискова операция (над 20-30 % вероятност да загине) и го съветват да потърси помощ в чужбина, при по-опитен специалист. За щастие по-опитният специалист идва в България и по този начин му спестява разходите и стреса от лечението зад граница.

Въпреки опасността, която крие интервенцията, тя е била неизбежна, тъй като аневризмата е от тези, при които има много голям риск от изкървяване. Ако това се беше случило, мъжът щеше да загине или да остане тежък инвалид.

Вторият случай е на 62–годишна пациентка е с много сложна, огледална аневризма в мозъка. Част от нея вече е третирана от екипа на доц. Сираков. Днес той, с помощта на проф. Хенкес, успя да третира и другата, с което реши дефинитивно проблема на жената.

Последната за днес операция бе на 60-годишна жена. Тя е с общо 4 аневризми. Една от тях е оперирана от екипа на доц. Сираков преди няколко месеца, след като е изкървила. Днес бяха отстранени другите две.

Оперираните се чувстват добре и се възстановяват след интервенциите. Следващите 24 часа ще бъдат решаващи, за да може да се прецени окончателно състоянието им.

Спешният случай

Спешен случай с пациент в тежко състояние, който пътува с реаномобил от Русе, наложи последната операция, предвидена за днес, да бъде отложена за утре сутринта. Още един мъж очаква своето чудо, благодарение на съвместните усилия на българския топ невронетгенолог и именития му германски колега. Неговата операция предстои.

доц. Станимир Сираков и проф. Ханс Хенкес

Кой е проф. Ханс Хенкес

Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е Медицински директор на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е специализирана в диагностиката и лечението на мозъчно-съдови заболявания и приема пациенти от цял свят. Над 1200 интервенции на изключително сложни мозъчни аневризми се правят там годишно. (За сравнение техният брой в България е под 300). Проф. Хенкес е един от водещите трима специалисти по интервенционална неврорентгенология в света, с над 500 публикации в научни списания. Заедно с проф. Монайе и проф. Шапо, той е един от тримата титуловани и най-големи имена в тази област. Той вече веднъж гостува в България през август 2019 г., когато, отново съвместно с доц. Станимир Сираков, третира двама български пациенти. Проф. Монайе също е бил гост на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и заедно с доц. Сираков оперира две български деца с много сложни артериовенозни малформации.

За доц. Станимир Сираков

Доц. Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският лекар е един от общо 36 специалисти от цял свят, които са удостоени с този документ.

Какво представлява мозъчната аневризма?
Мозъчната аневризма представлява подобно на балон разширение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство около мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и смърт. Мозъчните аневризми могат да възникнат при хора от всички възрасти, но най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При жените рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че ако не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди. В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през 2019 година. От началото на 2021 година до сега са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови