Учени изследват влиянието на жегите върху организма с робот, който диша и се поти

OFFNews 27 юли 2023 в 10:27 597 0

робот

Снимка Pixabay

Проучване на изследователи от Аризона

Какво се случва с тялото, когато човек получи топлинен удар? Изследователи от Аризона са разположили робот, който може да диша, да трепери и да се поти, предаде АФП.

За хората температура над 40 градуса по Целзий представлява потенциално смъртоносна заплаха, която все още не е напълно изследвана. Но за ANDI – единствен по рода си хуманоиден робот в държавния университет на Аризона – това е прекрасен ден.

Той е първият в света термичен манекен на открито, който можем рутинно да изнасяме навън и да измерваме колко топлина получава от околната среда. ANDI е много реалистичен начин за експериментално измерване на това как човек реагира на екстремен климат, без да излага самите хора на риск, казва професорът по машинно инженерство Конрад Рикачевски.

На пръв поглед ANDI (абревиатура на усъвършенстван динамичен инструмент на Нютон) прилича на обикновен манекен. Но неговата кожа от епоксидни/въглеродни влакна крие съкровище от технологии, като например мрежа от свързани сензори, които измерват топлината, разпръсната по тялото. 

ANDI има и вътрешна система за охлаждане и пори, които му позволяват да диша и да се поти. Има 35 независими топлинни зони и, подобно на хората, роботът, чието създаване струва повече от половин милион долара, се поти повече откъм гърба си, пише БГНЕС.

Досега съществуваха само дузина манекени от този тип и никой от тях не можеше да излезе на открито. Използваха се предимно от производителите на спортно оборудване за тестване на техническите си облекла в термични камери.

Хипертермията, състояние на 21 век

Изследователите се надяват, че роботът ще осигури по-добро разбиране на хипертермията - прегряването, което застрашава нарастваща част от световното население в резултат на глобалното затопляне.

"По очевидни етични причини „никой не измерва повишаването на вътрешната температура, докато някой получава топлинен удар“, заявява Рикачевски.

Ефектите от топлината върху човешкото тяло все още не са напълно ясни, но ANDI дава възможност това да се промени. Придружен от MaRTy, мобилна метеорологична станция, която измерва топлината, отразена от сградите около него, роботът прави първите си стъпки навън във Финикс - идеална лаборатория, в която да се подготви за утрешния климат.

ANDI е безкрайно препрограмируем. Изследователският екип може да направи „дигитални близнаци на манекена, за да разглежда различни сегменти от населението, обяснява Дженифър Ванос, климатолог, участващ в проекта. - Например, колкото повече остарявате, толкова по-малко се потите. Младите хора ще се нуждаят от различна защита от спортисти или хора с лошо здраве. С ANDI учените могат да симулират терморегулаторните механизми, специфични за всеки индивид, казва ученият.

Финикс, тестова лаборатория за бъдещето

Учените могат да тестват робота в различни ситуации. Техните изследвания ще бъдат полезни за проектиране на топлоустойчиви дрехи, преосмисляне на градското планиране и защита на най-уязвимите. Във Финикс, който отваря десетки центрове за охлаждане за бездомни всяко лято, техните открития могат да ръководят действията на социалните работници.

„Колко време трябва да остане човек в "охладителен център", така че вътрешната му температура да спадне отново до ниво, което е безопасно? Можем да отговорим на този въпрос с Анди“, смята Ванос.

Екипът планира да разработи евтини сензори, които да се използват на строителни обекти, за да коригират работното време според действително усещаната топлина на място и здравето на работниците - вместо въз основа на общи метеорологични условия.

"Това може да бъде стъпка към по-добра безопасност, отколкото само тези празни препоръки за конкретен град или държава“, отбелязва Рикачевски.

Такива специфични, персонализирани решения биха могли да имат глобално въздействие, преначертавайки цели градове.

„Ако бъдещето на Париж изглежда като Финикс сега, можем да научим много за това как да проектираме сгради“, обобщава Рикачевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки