У нас: Опасни гъсеници предизвикват тежка алергична реакция

Малко дете е пострадало от нашествието на борова процесионка в Кюстендил

OFFNews 17 април 2024 в 09:38 3496 2

борова процесионка

Снимка Скрийншот

Борова процесионка

Сигнал за нашествие на опасни гъсеници у нас. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт. Опасна е не само за домашните любимци, но и за децата, предупреждават специалисти.

За последните няколко седмици има сигнали в социалните мрежи на стопани, които са загубили кучетата си след фатална среща с опасната гъсеница.

Малко дете също е пострадало от неочаквана среща с насекомото в Кюстендил. Майка му Нели Цветкова обясни, че детето ѝ настъпило гъсеницата. Били посъветвани да измият обувката му, но това не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето си в токсикологията в „Пирогов”. Лекарите им обяснили, че то е с алергична реакция.

Телата на боровата процесионка отделят два алергена, обяснява алергологът д-р Тихомир Мустаков по Нова телевизия. По думите му при среща с опасното насекомо една част от хората образуват алергична, а друга – токсична реакция.

Специалистът алармира, че ако домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт.

Нападението от борова процесионка е слабо - под 30%, казва екологът към Община Казанлък Петя Николова и споделя, че използват биологичен метод за справяне на нашествениците.

"През юни ще заложим феромонови уловки. Те ще хващат мъжките видове. Дърветата се обезлистяват и унищожават от насекомото. В момента гъсениците са в процес на образуване на какавида и шушулките им са празни. Предстои да изрежем пашкулите по дърветата", отбеляза тя.

Д-р Генко Мирев от общинския приют уточнява, че пораженията зависят от имунната система на животното, което е било в допир с насекомото. "Някои са страшно алергични, правят анафилактичен шок. Зависи и от количеството власинки, погълнати от животното", посочва той.

Не може да се говори за нашествие на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка. Това каза за БТА доц. Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН) по повод цитираните случаи.

Тези гъсеници са в райони, където има борове. Аз лично в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, казва ентомологът. Може да се забележат на места, където има бор, напомни той. И посъветва хората да избягват досег с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, ако пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, подчертава той.

"Когато тръгнат да маршируват, човек просто не трябва да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, например, могат да се откъснат части от косматото тяло и ако човек ги вдиша, е възможно да има по-сериозна алергична реакция. Не говорим за смърт и тежки заболявания", обясни още доц. Лангуров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки