Тригодишно дете в столицата е с Делтакрон

OFFNews 28 март 2022 в 14:01 4833 5

Снимка Pixabay

Тригодишно дете от София е с Делтакрон - коинфекция от грип и коронавирус. Пробата е диагностицирана с PCR в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От НЦЗПБ посочват, че все още в страната циркулира грипният щам "Камбоджа". През периода 18 - 24.03.2022 г. в в референтната лаборатория "Грип и ОРЗ"  с PCR са доказани 14 грипни вируса A(H3N2) в респираторни проби на 9 хоспитализирани пациенти от София и Пазарджик и в 5 амбулаторно лекувани пациенти от Стара Загора, Русе, Перник и Благоевград. В пробата на 3-годишно дете от София беше доказана ко-инфекция от грипен вирус A(H3N2) и SARS CoV-2.

Първият случай на грипен щам "Камбоджа" беше регистриран у нас през декември 2021 г. Той беше диагностициран при жена, завърнала се от Франция. Експертите определят този грипен вирус като по-опасен, тъй като често предизвиква усложнения, които изискват лечение в болница. 

По-рано този месец от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че случаите на грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с 50% в много области на страната.

В Благоевград обявиха грипна епидемия и бяха преустановени консултациите и плановият прием в здравните заведения. Рязко нараснаха случаите и в Силистренско.

Според наблюдения на общопрактикуващи лекари грипът протича най-тежко при деца и възрастни, а най-типичният симптом е бързото покачване на температурата до 38-39 градуса. Характеризира се с остро начало, много висока температура, болки в очните ябълки и суха, дразнеща кашлица в трахеята. Състоянието протича по-остро, но минава за 5-7 дни.

Лечението е симптоматично.

Според директора на НЗЦПБ проф. Ива Христова грипната вълна ще расте още няколко седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

5

GB

28.03 2022 в 16:11

Аз не виждам всяване на страх; страшно е Путин да каже, че ни гледа под прицел, че има ядрени ракети, че имат план КОГА да го използват!

Това тук си е предупреждение да се пазим, да сме по-внимателни при общуване, да взимаме веднага мерки за лечение при симптоми.

Днес отново 6 деца в класа от 21. Детето ми прихвана вирус и 2 седмици на легло, накрая се наложи и антибиотик. Сега пак е болна - в петък се върна с кашлица и ... на легло. Е, здраве, задържане вкъщи на болни, учебен процес, хигиена... Какво да кажа?! На нас явно трябва да ни се говори страшно, а не като в публикацията!

-240

4

редовно четящ

28.03 2022 в 15:35

Вирусите няма да спрат да съществуват, те са по-древни от човечеството. Не виждам защо трябва да се всява паника.

-2175

3

IvanGrozn

28.03 2022 в 14:27

Хайде пак почнахме с клик-бейт. Делтакрон, омегакрон, мий-си-ръцете-по-често-крон; направо се тресем от страх.

2550

2

alfakentavur

28.03 2022 в 14:19

Лъжеш. И си мислиш, че като си казал 2 х 3 ще получиш 6 копейки. Но не можеш да смяташ. Пак ще получиш 0.6 копейки за толкова нескопосан коментар.

 
X

Да помогнем на украинските деца!