България на прага на грипна епидемия

Рязко повишаване на температурата до 39 градуса е най-типичният симптом на щама Камбоджа

OFFNews 23 март 2022 в 09:58 4358 0

Снимка Pixabay

Страната е на прага на грипна епидемия. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в последните дни в много области случаите са се увеличили с 50%.

В Благоевград вече е обявена грипна епидемия, рязко нараснаха случаите и в Силистренско. Според лекарски наблюдения грипът протича най-тежко при деца и възрастни, а най-типичният симптом е бързото покачване на температурата до 38-39 градуса.

По думите на общопрактикуващият лекар д-р Мариана Иванова от 12 ДКЦ в столицата, става дума за грипния щам "Камбоджа":

"През последните две седмици заболеваемостта от остри респираторни заболявания расте, може би наистина е грип.  За всяко такова заболяване пускам тестове за COVD-19, но са негативни. Характеризира се с остро начало, много висока температура. Пациентите споделят, че лягат и 24 часа не могат да станат. Имат болки в очните ябълки и суха, дразнеща кашлица в трахеята. Състоянието протича по-остро, но минава за 5-7 дни, за разлика от коронавирусната инфекция", обясни д-р Иванова по Нова телевизия.

Лечението е с температуропонижаващи, таблетки за смучене, има и противовирусен препарат, който включен през първите 48 часа, има невероятен ефект, симптомите отзвучават много бързо, каза общопрактикуващият лекар.

"Като че ли всичко започва от детската популация, детските градини, училищата и после тръгва към родителите. Последните 2 години грип нямаше, може би защото бяхме ограничени, носехме маски, децата не бяха присъствено в училище и непрекъснато се пазехме, а и две години не сме имали среща този вирус, нямаме натрупан имунитет. Общият имунитет е паднал, така че грипът няма как да не дойде отново", коментира лекарката причините за появата на грипна епидемия.

Тя отбеляза, че през последната седмица има лек ръст и на COVID случаите.

"Това са хора, които или са ваксинирани, или са преболедували и инфекцията при тях протича много леко. Симптомите пак се задържат продължително, но няма висока температура, по-скоро лека хрема, ларингит или трахеит. Минава без антибиотик и се лекува със симптоматични лекарства", каза д-р Мариана Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови