С 30% се увеличиха случаите на грип в страната. В 8 области скокът е с 50%

OFFNews 21 март 2022 в 09:28 2278 0

Снимка Архив/БТА

За последните две седмици заболеваемостта от грип в цялата страна се е повишила с 30%. В Благоевград има десеткратно повишение на случаите, което доведе до обявяване на грипна епидемия. Има няколко области с 50% повишение - Силистра, Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, Шумен. Ако се запази тенденцията е възможно и там да се стигне до епидемична обстановка заради грипа.

Това каза в предаването "Твоят ден" на Нова нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите на проф. Христова, щамът, който върлува у нас, е Камбоджа. 

"Доказани са случаи само от този тип. Той протича по-тежко, с повече хоспитализации, най-често при деца до 14 г. и възрастни над 65 г. Това е сериозно заболяване, с усложнения, затова е необходимо да спазваме противоепидемичните мерки. Основните симптоми са бързо покачване на температурата до 38,5-39 градуса, болки в гърлото, суха кашлица, отпадналост, болки в мускулите", обясни директорът на НЦЗПБ.

Тя припомни, че има два антивирусни препарата, които взети в началото блокират вирусната репликация. По думите на проф. Христова антигрипните ваксини създават защита срещу варианта Камбоджа.

Тя подчерта, че при COVID-19 има задържане на случаите на 14-дневна база и предупреди, че е възможно да има повишаване на заболеваемостта заради подвариант на Омикрон. Христова цитира данни от Германия, където отново има ръст на заразени заради този вариант.

Според нея при положение, че зеленият сертификат не е бил мярка, която се спазва у нас, отпадането му няма да доведе до сериозно покачване на заболеваемостта, но маските и спазването на дистанция са мерки, които могат да я ограничат.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови