Три нови медикамента за тежък атопичен дерматит вече са налични у нас

OFFNews 08 април 2024 в 13:44 1342 0

Гриша Матеев

Снимка PR Care

Доц. Гриша Матеев

Три нови медикамента за лечение на тежък атопичен дерматит вече са налични у нас. Това стана ясно по време на 15 конференция по дерматоалерголотия на Българското дерматологично дружество в Пловдив.

На форума присъстваха над 200 лекари от цялата страна. Водещи специалисти обсъждаха с колегите си новите диагностични и терапевтични стратегии в областта на имуно-медиираните заболявания и дерматоалергологията.

Направихме съвместни заседания с дерматолозите, които се занимават с алергология и алерголози, които се занимават с чиста медицина. Това е много важна стъпка, защото имаме много допирни точки, имаме общи заболявания, има нови лекарства, така че ще има и много какво да си кажем и обсъждаме в бъдеще. Със споделянето на опита си можем да постигнем много по-бързи и добри резултати при лечението на нашите пациенти. Още повече, че на вратата чукат три нови медикамента за тежък атопичен дерматит. Единият от тях вече е в мрежата, до седмици очакваме и другите два. Това означава нов избор и за лекарите, и за пациентите, което ще подобри качеството на живот на болните хора, каза доц. Гриша Матеев - председател на Българско дерматологично дружество.

Предмет на обсъждане бяха и нежеланите лекарствени реакции към новите лекарства, „инкогнито“ дерматозите, алергените в храните и психосоматичните аспекти при кожните заболявания.

Скритите аспекти са в новите терапевтични възможности. Поради влизането на новите медикаменти в терапията започва да се работи още повече в областта на етиологията и патогенезата на имунномедиираните заболявания. Например едно дете с атопичен дерматит е добре да се захрани между 4-я и 6-я месец, за да се направи превенция на хранителни алергии вбъдеще. Факт е, че трябва да се използват емолиентите непрекъснато, за да може да се укрепи кожната бариера. Друг факт е, че при уртикарията дори не са нужни толкова много изследвания, а е необходима добра терапевтична стратегия. Това е само една малка част от научно практическите достижения в дерматоалергологията, които разисквахме на конференцията“, каза доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българско дерматологично дружество. 

Освен научна конференция форумът беше също обучение на млади дерматолози и форма на контакт между поколенията. На него се проведоха се и курсове за млади специалисти по дерматоалергологично тестуване и по приложението на новите лекарствени форми за атопичен дерматит.

Участници в конференцията бяха и представители на Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания - АПАЗ като част от информационната кампания „Отново в кожата си“.

„Поводът, по който сме поканени, е информационната кампания за атопичен дерматит „Отново в кожата си“, в която си партнираме с Българското дерматологично дружество. Започнахме кампанията преди една година и за това време постигнахме целта си да се заговори за това заболяване и проблемите на пациентите, страдащи от него. Помогнахме на много хора да научат, че вече има ново лечение за тежкия атопичен дерматит“, каза председателят на организацията Анета Драганова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки