Тестват мозъчен пейсмейкър за лечение на тежка депресия

OFFNews 21 февруари 2024 в 16:27 681 0

Тестване на мозъчен пейсмейкър

Снимка БТА/АП

Център за невромодулация към болница "Маунт Синай"

Американски специалисти тестват метод за дълбока мозъчна стимулация като лечение на хора с тежка депресия, съобщи Асошиейтед прес.

Лечението е одобрено за болести като Паркинсон и епилепсия. Много лекари и пациенти се надяват скоро то да стане по-широко достъпно и за депресия.

При него пациентите получават насочени електрически импулси, нещо като пейсмейкър за мозък. Все повече изследвания са обещаващи, макар и две големи изследвания да не показаха предимства при използването на дълбока мозъчна стимулация за депресия.

Американската Агенция за контрол над хранителните продукти и лекарствата се съгласи да ускори разглеждането на искането на института "Абът" за използването на метода при пациенти с депресия, която не се поддава на лечение.

Някои лекари са скептично настроени и изтъкват възможни усложнения, като кървене, инсулт или инфекция след интервенцията.

Емили Холънбек е сред доброволците, подложили се на лечението. Тя е живяла с тежка повтаряща се депресия дълго време и съзнавала, че това може да я убие. Родителите ѝ са се самоубили. Затова била склонна да прибегне до нещо крайно - да ѝ имплантират електроди в мозъка за експериментално лечение в Центъра за невромодулация към болницата "Маунт Синай".

При нея то помогнало, като ефектът бил почти незабавен. Тя го описва като "постоянен прозак".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови