Температурата, стресът и хапчетата за разреждане на кръвта причиняват косопада след COVID-19

Стартира национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, с акцент върху последствията от COVID инфекцията

OFFNews 30 ноември 2022 в 16:00 1177 0

Жана Казанджиева

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

доц. Жана Казанджиева

Високата температура, силният стрес и противосъсирващите лекарства причиняват косопада след боледуване от COVID-19. Това съобщи доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница на пресконференция в БТА.

Тя цитира данни, според които 60% от изкаралите инфекцията се оплакват от косопад. Проблемът отшумява до три месеца след инфекцията, обясни дерматоложката и допълни, че в отделни случаи проблемът може да продължи 6 месеца.

По думите на доц. Казанджиева най-често страдат пациентите, лекувани от тежка COVID инфекция.

Кампания с акцент върху последствията от COVID инфекцията

Започва национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще бъде насочена основно към откриване на кожни алергични заболявания след преболедувана ковид инфекция. Кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и в нея ще участват дерматолози от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе. Безплатните прегледи ще бъдат от 5 до 9 декември. Желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат. Клиниките, които участват в кампанията, са публикувани на сайта на дружеството, обявиха на пресконференцията.

Дерматолозите ще обърнат специално внимание на симптомите на ковид екзема, която е в резултат на носене на ръкавици или ползване на дезинфектанти. Ще се извършват изследвания и за атопичен дерматит.

През последните три години ковид екземата е най-честата диагноза, поставяна от дерматолозите и установихме, че от нея са засегнати двама от трима медицински специалисти, каза д-р Гриша Матеев, председател на дружеството. По думите му екземата има свойството да се самоподдържа и съществува риск от превръщането ѝ в хронично състояние.

Специалистите отбелязват, че заради носенето на защитни маски по време на ковид пандемията силно се влошава състоянието на страдащите от акне, каза още доц. Казанджиева.

Всеки пети човек в световен мащаб се е срещал с уртикария, независимо дали в епизодичен или в хроничен вариант, посочи доц. Румяна Янкова, дерматолог в болница „Пълмед“. По думите ѝ уртикарията може да е индуцирана от определен фактор или от неясен, спонтанен фактор.

Най-често уртикарията се провокира от храни, лекарства или от инфекции, но може и от процеси, свързани със самия организъм. Стресът също може да доведе до уртикария, добави лекарят. Пациентите, при които се е появила уртикария с неясна причинна връзка с определени фактори, вероятно ще развият някакво автоимунно заболяване, каза още доц. Янкова.

Кампанията е част от европейската Академия по дерматология и венерология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews